Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doktershuis in Geldrop

Woonhuis

Stationsstraat 27
5664AP Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1937
Architect: G.M. Leeuwenberg

(1 recensie)

Beschrijving van Doktershuis

Inleiding: WOONHUIS met DOKTERSPRAKTIJK in Traditionalistische stijl uit 1937. Het ontwerp is van de architect ir. G.M. Leeuwenberg b.i.. Het huis dat nog steeds dezelfde functie vervuld, is gebouwd voor dokter Koch. De naam "Gildenrode" verwijst naar de oorspronkelijke functie van het terrein waarop het huis staat. Hier kwam voor 1937 het plaatselijk schuttersgilde bijeen. Het huis dat rechthoekig van vorm is ligt midden op een langgerekt perceel. De voor- of noordgevel met twee ingangspartijen ligt aan de Stationsstraat. Links is de ingang voor de praktijk en rechts voor het woonhuis. Aan de zuidoostkant van het huis staat op de erfscheiding een vrijstaande garage en bergplaats. Omschrijving: Het huis met het karakter van een landhuis heeft gedeeltelijk één en twee bouwlagen. Het is opgetrokken in miskleurige, grijsrode handvormsteen. De architectuur is geheel asymmetrisch van opzet. Het huis ligt onder een geknikt schilddak met groot overstek, waartegenaan verschillende daken zijn aangebracht, onder andere een lager gelegen wolfdak en een lessenaarsdak. Alle daken zijn gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. In het dak kapellen met houten frontons. Zowel de hoofd- als de dienstingang, de tuin- en een slaapkamer hebben een loggia. De laatste twee zijn uitgevoerd met ranke ronde natuurstenen deelzuiltjes met kapiteel en basement. Natuursteen is rijkelijk toegepast. De muuropeningen bevatten stalen zesruits-vensters, deels met glas-in-lood bovenlichten. In de voorgevel een sculptuur van beeldhouwer Manus Evers (Tilburg). Het huis is op de begane grond ingedeeld in drieën. Het bestaat uit een woon-, praktijk- en een dienstgedeelte voor personeel, alles gegroepeerd rond een centrale hal, die tot de volle hoogte van de verdieping is doorgetrokken. In de hal een monumentale trap. Aan de hal liggen verder spreek-, kinder- en woonkamer. Achter de woonkamer bevindt zich de tuinen eetkamer. Een dienstgang verbindt woonvertrekken en eetkamer eenerzijds en de keukenafdeling anderzijds met elkaar. Tevens leidt deze gang naar de praktijkafdeling, die een wacht-, onderzoek-, spreek-, of werkkamer en apotheek bevat. De gecombineerde garage en bergplaats heeft een torendak. Waardering: Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van een representatief doktershuis aan de enige decennia daarvoor gevormde verbinding tussen dorpskern en station; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis in het interbellum. het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, die door de architect Leeuwenberg werden toegepast in een poging het landelijke karakter van de plaats op te roepen en te versterken door het scheppen van "streekeigen" vormen. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515932
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Doktershuis
3
Recensie door: ()
Als zoon van de 'bouwheer', mijn vader, kan ik u een copie doen toekomen van het Bouwblad van 1941 waarin dit huis beschreven staat. Verder maakt u geen melding van meer dan diverse andere karakteristieke zaken, waaronder een serie 'glas in lood' ramen van de zoon van Hendrik Wiegersma uit Deurne.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Doktershuis in Geldrop

Prinses Beatrixschool

Stationsstraat 38
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: SCHOOLGEBOUW in Expressionistische stijl uit 1931. Het ontwerp is van architect Hanrath (Hilversum). In oorsprong een tweeklassi..

Klooster Sint-Antoniushuis

Stationsstraat 21
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: KLOOSTER "St. Antoniushuis" in Expressionistische stijl uit 1930. Ontwerp van architect J. Duynstee (Den Haag). Het klooster is ..

Voormalige wollendekfabriek De Wit

Parallelweg 26
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: Voormalige WOLLENDEKENFABRIEK van P. de Wit uit 1913. De fabriek bestaat uit twee gebouwen. Een op vierkante plattegrond ondertw..

Station Geldrop

Parallelweg 2B
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: PERRONOVERKAPPING met WACHTKAMER annex DIENSTGEBOUW uit 1912 van het station Geldrop. Het ontwerp is van architect ir. G.W. van ..

Nazarethschool

Stationsstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: Voormalige achtklassige Openbare school uit 1916 gebouwd in Overgangsarchitectuur. Ontworpen door architect P. van der Velden. D..

Kaart & Routeplanner

Route naar Doktershuis in Geldrop

Foto's (1)