Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prinses Beatrixschool in Geldrop

Gebouw

Stationsstraat 38
5664AS Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1931
Architect: J. Hanrath


Beschrijving van Prinses Beatrixschool

Inleiding: SCHOOLGEBOUW in Expressionistische stijl uit 1931. Het ontwerp is van architect Hanrath (Hilversum). In oorsprong een tweeklassige school, nu vierklassig. In 1956 kreeg de school de naam "Prinses Beatrix". De school is gebouwd voor de Christelijke Nationale Schoolvereniging. Een gevelsteen verwijst naar de eerste steenlegging door J.M. baron van Tuyll van Serooskerken. De uitbreiding in het jaar 1957 vond plaats in dezelfde stijl. De school staat met de voor- of zuidgevel aan de Stationsstraat. Ze ligt rondom vrij op het perceel. Omschrijving: Het object bevat een bouwlaag met een strakke symmetrische vormgeving aan de straat. Het heeft een samengestelde plattegrond onder schilddaken met dakoverstek bekroond door hoekschoorstenen. In het dak een kapel met driedeling. De ingang van de school ligt aan de westkant. De gevels zijn opgetrokken uit handgevormde stenen, gemetseld in Vlaams verband met rondom een hoge plint. De klaslokalen hebben twee aan twee gekoppelde stalen roedenvensters met een zestienruits boven- en tweedelig onderlicht. Het inwendige is gewijzigd. Waardering: De kleine school is van algemeen baleng. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het bijzonder onderwijs in het katholieke zuiden in het begin van de twintigste eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleine dorpsschool. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de harmonische opbouw en als voorbeeld van het werk van de architect Hanrath. Het gebouw is waardevol vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515931
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Prinses Beatrixschool in Geldrop

Klooster Sint-Antoniushuis

Stationsstraat 21
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: KLOOSTER "St. Antoniushuis" in Expressionistische stijl uit 1930. Ontwerp van architect J. Duynstee (Den Haag). Het klooster is ..

Nazarethschool

Stationsstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: Voormalige achtklassige Openbare school uit 1916 gebouwd in Overgangsarchitectuur. Ontworpen door architect P. van der Velden. D..

Doktershuis

Stationsstraat 27
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: WOONHUIS met DOKTERSPRAKTIJK in Traditionalistische stijl uit 1937. Het ontwerp is van de architect ir. G.M. Leeuwenberg b.i.. H..

Voormalige wollendekfabriek De Wit

Parallelweg 26
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: Voormalige WOLLENDEKENFABRIEK van P. de Wit uit 1913. De fabriek bestaat uit twee gebouwen. Een op vierkante plattegrond ondertw..

Station Geldrop

Parallelweg 2B
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: PERRONOVERKAPPING met WACHTKAMER annex DIENSTGEBOUW uit 1912 van het station Geldrop. Het ontwerp is van architect ir. G.W. van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Prinses Beatrixschool in Geldrop

Foto's (1)