Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteelboerderij 't Goor in Geldrop

Boerderij

Mackenziestraat 4
5665EA Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1869


Beschrijving van Kasteelboerderij 't Goor

Inleiding: BOERDERIJ met jachtkamer "'t Goor", uit 1869. De boerderij is gebouwd voor de Geldropse textielfabrikant P.C.M. van den Heuvel, die nauwe banden onderhield met de plaatselijke kasteelheer. Omschrijving: De langgevelboerderij bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak uitgevoerd in baksteen. Onder de dakrand een gemetselde tandlijst. Het woongedeelte van de boerderij bestaat uit drie traveeën, waarvan de middelste de voordeur is. De ramen zijn voorzien van zesruits-schuifvensters met luiken. De jacht/ontvangstkamer heeft een eigen ingang. In de buitenmuur van het bedrijfsgedeelte bevinden zich in de voorgevel vier grote muuropeningen met korfbogige deuren, de plaats van de gehengen is in de gevel geaccentueerd door een natuurstenen blok. Vanaf het woongedeelte bevinden zich achter deze deuren respectievelijk: de koestal, de varkenshokken met paardestal, de deel en de dorsschuur. Boven de drie stallen bevindt zich de tasruimte voor het hooi. De paardestal met ruif, heeft een voerluik op de deel. De koestal is uitgevoerd als potstal, ze is nog compleet met stalhouten, waar de koeien worden aangebonden. Voor de kop van het bedrijfsgedeelte ligt op het erf de dorsberg. In de dorsschuur staat de dorsmachine. De aandrijving geschiedde door een paard, die lopend rond een spil een boom met tandwiel in beweging bracht. Het interieur van het woongedeelte is met uitzondering van een enkele aanpassing grotendeels ongewijzigd. Evenwijdig aan de boerderij ligt een stenen schuur onder zadeldak. Zowel dit dak als het dak van de boerderij is belegd met Oudhollandse pannen. Waardering: De boerderij met jachtkamer is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant onder invloed van de industrialisatie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in de tweede helft van de negentiende eeuw. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de eenvoudige vormen en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515925
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteelboerderij 't Goor in Geldrop

V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

Molenstraat 21
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit ca. 1910 daterende, in schoon metselwerk opgetrokken fabrie..

Fabrikantenhuis met aangebouwd koetshuis en dienstwoning

Bogardeind 25
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: FABRIKANTENWONING met aangebouwd KOETSHUIS en DIENSTWONING uit het einde van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl gebouwd v..

V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

Molenstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit 1863 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken pand met ve..

Kerkcomplex: kerk en pastorie

Sint Jozefplein 2
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding De KERK St. Jozef is in 1932 uitgevoerd naar ontwerp van B.J. Koldewey en C.M. van Moorsel. Omschrijving: De kerk is een drieb..

St. Josef

Sint Jozefplein 2
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: De PASTORIE is in 1932 uitgevoerd naar ontwerp van B.J. Koldewey en C.M. van Moorsel. Omschrijving: De pastorie ligt aan de z..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteelboerderij 't Goor in Geldrop

Foto's (1)