Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Geldrop

Woonhuis

Hofstraat 4
5664HT Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1868


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding: HUIS uit 1868 in Eclectische stijl, gebouwd voor textielfabrikant J.M. Eijcken. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond. De voor- of westgevel staat aan de Hofstraat. Nu in gebruik als onderdeel van het gemeentehuis van Geldrop. Omschrijving: De architectuur van het huis is symmetrisch van opzet, het bevat twee bouwlagen met een met leien gedekt schilddak voortzien plat dak. De gevels bevatten een middenrisaliet, hoekpilasters, gekorniste kroonlijsten, fries met consoles, cordonlijst en basement, alles met een rijke stucdecoratie. Rond de muuropeningen geprofileerde lijsten met afgeronde bovenhoeken en kuifbekroning. De zes naast elkaar gelegen zesruits ramen in de bovenpui van de voorgevel zijn twee aan twee gekoppeld. Hierdoor ontstaat het effect van slechts drie travee├źn. In het bovenlicht van de dubbele voordeur een gietijzeren sierraam. Voor de deur een hardstenen stoep. In het interieur zijn nog diverse authentieke onderdelen aanwezig zoals: stucplafonds, de geaderd wit marmeren gang en hal met daarin de dubbele trap met twee bordessen en gietijzeren balusters en kolommen. De vloer van de bovenhal is door middel van voetafdrukken in gele en bruine oker geschilderd. Waardering: Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van representatieve fabrikantenwoningen in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van typologische ontwikkeling van de villa. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering, met name door de wijze waarop Eclectische motieven worden gebruikt ter verhoging van de representativiteit. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515924
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Geldrop

Herenhuis

Heuvel 5
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Geldrop Heuvel 5- 5A inleiding: HUIS uit 1869 in Eclectische stijl met DIENSTWONING uit midden van de negentiende eeuw. Het huis ligt aan ..

Gemeentehuis

Heuvel 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: RAADHUIS uit 1870 in Eclectische stijl. Opdrachtgever was burgemeester Wilhelmus Knaapen tevens textielfabrikant. De tekening we..

V/m fabriek A.v.d. Heuvel

Heuvel 7
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW, z.g.n. 'fabriekshuis' van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.,; in schoon metselwerk opgetrokken, uit 1..

Herenhuis

Heuvel 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: HERENHUIS uit 1903, in Eclectische stijl, gebouwd voor bierbrouwer Jos Bolsius. Aan de Molenstraat stond zijn brouwerij. Bolsius..

Kantoor

Mierloseweg 16
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: KANTOORGEBOUW uit 1923 met kenmerken van het Neo-Classicisme en Neo-Barok. Gebouwd voor textielfabrikant A. van der Heijden en Z..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)