Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie dorpswoonhuizen in Geldrop

Woonhuis

Heggestraat 67
5664BG Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Drie dorpswoonhuizen

Inleiding: Drie ARBEIDERSHUIZEN uit 1880, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl in opdracht van het Burgelijk Armbestuur. De voor- of westgevel van de huizen ligt in de Heggestraat. De buitenste twee huizen, de no's 67 en 71 liggen met de oost- en respectievelijk de noord- en de zuidgevel vrij op het perceel. Het grote erf is in gemeenschappelijk gebruik. Nu toegankelijk vanaf de zuidelijke steeg naast de huizen. Aan de noordkant van het perceel ligt op ca. 1,5 meter oostelijk van huis no. 67 de gezamenlijke schuur. Omschrijving: De drie eenvoudige huizen hebben een bouwlaag met een hoge voor- en een lage achtergevel. Ze liggen onder een gemeenschappelijk zadeldak, waarvan de nok parallel aan de straat ligt, gedekt met grijze oud-hollandse pannen en voorzien van houten windveren. De voor- en achtergevel van elk huis is twee traveeën breed, bestaande uit een deur en raam. De buitenmuren bestaan uit handgevormde veldoven-stenen, gemetseld in kruisverband. De voorgevel bevat een cementen plint. De opgeklampte buitendeuren zijn voorzien van kraaldelen. De ramen hebben zesruits schuifvensters met hardstenen onderdorpels. Huis no. 71 heeft in de achterkamer in de zuidmuur ook een zesruits schuifvenster. Het bovenlicht bij de voordeuren heeft twee ruiten. Elk huis heeft twee kamers, een voor- en een achterkamer. In de achterkamer is tevens de keuken en de trap naar de open zolder. De stenen schuur van de huizen, die inwendig in drieën is gedeeld door een scheidingsmuur tot de voet van het dak, heeft eveneens een zadeldak met oud-hollandse pannen. De nok van de schuur ligt loodrecht op de straat. De schuur het dichtst bij no. 67 behoort bij dit huis, de middelste schuur is van no. 71 en de verst afgelegen schuur is van no. 69. Voordat de huizen in ca. 1975 een eigen w.c. kregen aangebouwd was het erf ook toegankelijk vanaf de noordelijke steeg. Oorspronkelijk lag de gezamelijke plee achter aangebouwd tegen de oostmuur van de schuur. Waardering: De drie arbeiderswoonhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de zorg voor de arbeidershuisvesting en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de volkswoningbouw in de geindustrialiseerde nederzettingen. Ze hebben architectuurhistorisch belang door hun sobere vormentaal en als een vroeg en goed voorbeeld van seriewoningbouw. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en de behouden opzet van het interieur. Dergelijke panden zijn langzamerhand uiterst zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515920
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie dorpswoonhuizen in Geldrop

Molen 't Nupke. Ronde stenen bergkorenmolen

Molenakker 3
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen uit 1844.

Doktershuis

Stationsstraat 27
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: WOONHUIS met DOKTERSPRAKTIJK in Traditionalistische stijl uit 1937. Het ontwerp is van de architect ir. G.M. Leeuwenberg b.i.. H..

Klooster Sint-Antoniushuis

Stationsstraat 21
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: KLOOSTER "St. Antoniushuis" in Expressionistische stijl uit 1930. Ontwerp van architect J. Duynstee (Den Haag). Het klooster is ..

Nazarethschool

Stationsstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: Voormalige achtklassige Openbare school uit 1916 gebouwd in Overgangsarchitectuur. Ontworpen door architect P. van der Velden. D..

Fabrikantenhuis met aangebouwd koetshuis en dienstwoning

Bogardeind 25
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: FABRIKANTENWONING met aangebouwd KOETSHUIS en DIENSTWONING uit het einde van de negentiende eeuw, in Eclectische stijl gebouwd v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Drie dorpswoonhuizen in Geldrop

Foto's (1)