Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Geldrop: dienstwoning in Geldrop

Kasteel Buitenplaats

Mierloseweg 5
5662KB Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Kasteel Geldrop: dienstwoning

Inleiding: DIENSTWONING uit ca. 1900, gelegen noordelijk van het kasteel. Omschrijving: Het huisje op rechthoekige plattegrond heeft één bouwlaag uitgevoerd in baksteen, onder geknikt zadeldak met overstek en gesneden windveren gedekt met dakleer. De voorgevel is drie traveeën breed. De gevels hebben siermetselwerk, o.a. een getrapt boogfries in de topgevels, hoekpilasters, middenrisaliet en getoogde muuropeningen. Waardering: De dienstwoning van de buitenplaats Kasteel Geldrop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling en uitgroei van buitenplaatsen in de negentiende en vroege twintigste eeuw, uitgaande van een ouder kasteel met aangehorigheden. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarden door de sobere en evenwichtige opbouw. Het heeft ensemblewaarden als bepalend onderdeel van een samenhangend ensemble met bijgebouwen en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515918
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Geldrop: dienstwoning in Geldrop

Aggregaathuisje

Mierloseweg 5
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: AGGREGAAT-HUISJE uit ca. 1920. Het kasteel had een eigen electriciteitsvoorziening. In dit huisje stond het hiervoor benodigde..

Rentmeestershuis annex Stal en Koetshuis

Mierloseweg 3
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding RENTMEESTERSHUIS annex KOETSHUIS en PAARDENSTAL uit ca 1870 met latere uitbreidingen. Het geheel is gebouwd voor industrieel Hube..

Kasteeltuin

Mierloseweg 3
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: KASTEELTUIN uit ca. 1870. De tuin heeft een rechthoekige plattegrond. De grenzen zijn als volgt: aan de oostkant ligt de oprijla..

Kasteel Geldrop

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Kasteel Geldrop. Omgracht gebouw, bestaande uit een middenpaviljoen (1616, blijkens ankers) met een zadeldak tussen trapgevels, geflankeerd ..

Kasteel Geldrop: Engelse tuin

Mierloseweg 1
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: De Engelse tuin, die omstreeks 1870 werd aangelegd, ontstond rond het kasteel Geldrop op een ongeveer rechthoekige plattegrond. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)