Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Josef in Geldrop

Kerkelijk Gebouw

Sint Jozefplein 2
5666RL Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932
Architect: B.J. Koldewey en C.M. van Moorsel.


Beschrijving van St. Josef

Inleiding: De PASTORIE is in 1932 uitgevoerd naar ontwerp van B.J. Koldewey en C.M. van Moorsel. Omschrijving: De pastorie ligt aan de zuidkant haaks op het schip van de kerk en heeft twee bouwlagen en een eenlaagse aanbouw tussen kerk en pastorie. Beide zijn voorzien van hoge geknikte zadeldaken tussen gekroonde topgevels. Op de zuidwesthoek van de pastorie een hoge markante schoorsteen. De ingangsportiek is gelijk aan die van de kerk. Het opgaande werk is opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in Vlaams verband met natuurstenen aanzetstenen in de muuropening van het portiek. Zowel op de verdieping als op de begane grond stalen achtruits vensters. In de zuidgevel op de zolderverdieping bevindt zich een hijsdeur met hijsbalk. Waardering: De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de pastorie in het interbellum. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de traditionalistische stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Koldewey en Van Moorsel. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de uitbreiding van de nederzetting. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en bouwtechnische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515915
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Josef in Geldrop

Kerkcomplex: kerk en pastorie

Sint Jozefplein 2
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding De KERK St. Jozef is in 1932 uitgevoerd naar ontwerp van B.J. Koldewey en C.M. van Moorsel. Omschrijving: De kerk is een drieb..

Wegwijzer

Mierloseweg/Nuenenseweg
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding WEGWIJZER uit 1866. Langs provinciale wegen stonden in die tijd in Noord-Brabant, bij belangrijke wegsplitsingen dergelijke wegwi..

V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

Molenstraat 21
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit ca. 1910 daterende, in schoon metselwerk opgetrokken fabrie..

Kantoor

Mierloseweg 16
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: KANTOORGEBOUW uit 1923 met kenmerken van het Neo-Classicisme en Neo-Barok. Gebouwd voor textielfabrikant A. van der Heijden en Z..

V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

Molenstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit 1863 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken pand met ve..

Kaart & Routeplanner

Route naar St. Josef in Geldrop

Foto's (1)