Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkcomplex: kerk en pastorie in Geldrop

Kerkelijk Gebouw

Sint Jozefplein 2
5666RL Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932
Architect: B.J. Koldewey en C.M. van Moorsel


Beschrijving van Kerkcomplex: kerk en pastorie

Inleiding De KERK St. Jozef is in 1932 uitgevoerd naar ontwerp van B.J. Koldewey en C.M. van Moorsel. Omschrijving: De kerk is een driebeukige kruiskerk met grote kruisingstoren, onder respectievelijk zadel- en schilddaken. Het noordertransept is niet gebouwd. De kerk is opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in Vlaamsverband. Slechts aan de ingangsportieken is natuursteen verwerkt. De lancetvensters van de kerk zijn drie aan drie gekoppeld. Ze zijn voorzien van glas-in-lood. De daken zijn belegd met Romaanse pannen. Het gebouw heeft naar drie windstreken een portaal onder zadeldak. Het westportaal wordt aan de noordkant geflankeerd door een achthoekige doopruimte onder torendak en aan de zuidkant ervan door een vierkante kapel onder platdak. Op de zuidoosthoek een torenaanzet waarin een kleine klokkestoel met luidklok. In het ontwerp was boven deze kapel een kerktoren gepland, deze is vanwege de hoge kosten eveneens niet gebouwd. De zijbeuken van de kerk liggen onder een platdak. Inwendig heeft de kerk een breed schip en smalle zijbeuken. Boven het schip een open houten kap. Het bas-reliƫf uit 1931 van St. Jozef (in de volksmond "de platte Jozef") is van beeldhouwer Albert Termote. De keramische kruiswegstaties uit 1938 zijn ook van zijn hand. De betonnen calvariegroep is van beeldhouwer Van de Winkel (den Haag). Waardering: De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de volkskerk in het interbellum, onder invloed van de opvattingen van A.J. Kropholler. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering, met name de brede overspanning van de binnenruimte en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Koldewey en Van Moorsel. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de uitbreiding van de nederzetting. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en bouwtechnische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515914
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkcomplex: kerk en pastorie in Geldrop

St. Josef

Sint Jozefplein 2
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: De PASTORIE is in 1932 uitgevoerd naar ontwerp van B.J. Koldewey en C.M. van Moorsel. Omschrijving: De pastorie ligt aan de z..

Wegwijzer

Mierloseweg/Nuenenseweg
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding WEGWIJZER uit 1866. Langs provinciale wegen stonden in die tijd in Noord-Brabant, bij belangrijke wegsplitsingen dergelijke wegwi..

V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

Molenstraat 21
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit ca. 1910 daterende, in schoon metselwerk opgetrokken fabrie..

Kantoor

Mierloseweg 16
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: KANTOORGEBOUW uit 1923 met kenmerken van het Neo-Classicisme en Neo-Barok. Gebouwd voor textielfabrikant A. van der Heijden en Z..

V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

Molenstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit 1863 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken pand met ve..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerkcomplex: kerk en pastorie in Geldrop

Foto's (1)