Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in eclectische stijl in Sappemeer

Woonhuis

Violenstraat 34
9611GV Sappemeer (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1880 1959 (verb.) 1963 (verb.) 1880 ca. 1880 1959 (verb.) 1963 (verb.)


Beschrijving van Villa in eclectische stijl

Inleiding VILLA gebouwd omstreeks 1880, waarschijnlijk in opdracht van de familie G. Reinders. Het pand is opgetrokken in een Eclectische stijl. In 1959 werd het dakraam aan de voorzijde vervangen door een dakkapel. In 1963 is aan de westzijde een venster vervangen door een deur om het terras te kunnen bereiken en is de noordzijde, hoek westzijde, uitgebreid met een kantoorruimte, die buiten de bescherming valt. De villa is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Noorderstraat en de Violenstraat. De tuin wordt aan de zuid- en de oostzijde door een HEK van de openbare weg gescheiden. Het hek bestaat uit ijzeren regels en stijlen tussen smalle pijlers met dennenappel, met aan de zuid- en oostzijde twee beweegbare delen tussen twee gegroefde hoofdpijlers met dennenappel. Het pand kon noch van binnen, noch van buiten worden bekeken. Omschrijving Twee bouwlagen hoge VILLA met één bouwlaag hoge aanbouw, bestaande uit in blokken gepleisterde gevels op een iets uitspringend gepleisterd trasraam. Het onzichtbare afgeplatte schilddak van het twee bouwlagen hoge gedeelte heeft een kroonlijst, een gepleisterde schoorsteen en aan de zuidzijde een attiek met ornament in het midden. Het afgeknotte schilddak van de aanbouw, gedekt met leien (schubbedak), heeft een kroonlijst en een gietijzeren crête langs de daklijst. De gevelhoeken worden gemarkeerd door gepleisterde pilasters. De gevels worden op de begane grond geleed door H-vensters met decoratieve stucomlijsting met kroonlijst en op de verdieping door openslaande vensters onder een halfrond bovenlicht binnen een stucomlijsting met sluitsteen; onder de onderdorpels van de openslaande vensters decoratief gepleisterde vlakken. In de westgevel drie keldervensters met diefijzers, een deur (oorspronkelijk een venster) en een H-venster zonder omlijsting (niet origineel). In de noordgevel een keldervenster met diefijzers en een later vernieuwde entree. De hoofdentree bevindt zich in de oostgevel in een middenrisaliet en bestaat uit een dubbele paneeldeur met ijzeren deurpanelen onder een halfrond bovenlicht binnen een omlijsting van stuc en een natuurstenen stoep (vijf treden) met aan weerszijden een gietijzeren leuning met ronde pijlers en opengewerkte decoratieve spijlen. Boven de entree een houten balkon steunend op twee decoratieve consoles met een houten hek bestaande uit balusters, hoekpijlers en leuning. Het INTERIEUR kon niet worden bekeken. Waardering Villa met hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een villa met hek in Eclectische bouwtrant uit de tweede helft van de 19de eeuw - vanwege de opvallende detaillering en de ornamentiek - vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp - vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Hoofdstraat en de Noorderstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515889
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in eclectische stijl in Sappemeer

Croonhoven

Noorderstraat 19
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Inleiding HERENHUIS gebouwd omstreeks 1850, dat in 1907 zijn huidige, Eclectische aanzien kreeg. De kap van de woning is toen vervangen doo..

Boerderij van het Oldambster type

Noorderstraat 136
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Grote boerderij van het Oldambtster type. Omlijste ingang in het midden; boven de deur met fraai gesneden panelen, bovenlicht met snijraam. ..

Doopsgezinde kerk, orgel

Noorderstraat 53
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Doopsgezinde kerk, vanwege het van oorsprong tweeklaviers orgel, in 1855 gebouwd door G.W. Lohman uit Groningen. In 1866 gewijzigd door P. v..

Rooms-katholieke kerk (Sint-Willibrorduskerk)

Noorderstraat 152
Sappemeer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
St.Willibrordus, 1866-1873, P.J.H.Cuypers. Neogotische HALLENKERK zonder transept. Puntgevels op de zijbeuktraveeen. Toren met twee nissen i..

Villa Zonneschijn

Hoofdstraat 265
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Inleiding VILLA met aangebouwd ACHTERHUIS volgens een gevelsteen gebouwd in 1914 in een Overgangsstijl met Art-Nouveau elementen. Het pand ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in eclectische stijl in Sappemeer

Foto's (3)