Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitenlust, paardenstal in Hoogezand

Boerderij

Hoofdstraat 91
9601EB Hoogezand (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Buitenlust, paardenstal

Omschrijving PAARDENSTAL op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop niet-originele pannen; niet-originele goot op bakstenen klossen; strakke houten windveren; muurankers. In de topgevel aan de voorzijde (zuidgevel) een houten schuurdeur onder rollaag en een getoogd drieruits venster onder rollaag; in de top een rond venster onder rollaag waarin decoratieve ijzeren roedenverdeling. In de westgevel twee zesruits vensters onder rollaag. In de oostgevel een zesruits venster onder rollaag. Waardering Paardenstal van algemeen belang: - als voorbeeld van een paardenstal uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen behorende bij een voornaam herenhuis - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het woonhuis (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515882
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Buitenlust, paardenstal in Hoogezand

Buitenlust

Hoofdstraat 91
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving HERENHUIS bestaande uit een VOORHUIS van het dwarshuistype, twee ACHTERHUIZEN en aangebouwd KOETSHUIS. Het twee verdiepingen ..

Herenhuis in eclectische stijl

Hoofdstraat 95
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Inleiding HERENHUIS gebouwd omstreeks 1890, waarschijnlijk in opdracht van de heer Ekels in een Eclectische stijl. In het interieur is alle..

Rentenierswoning met aangebouwd koetshuis

Hoofdstraat 115
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving De één verdieping hoge, geheel onderkelderde RENTENIERSWONING stamt uit 1876 en is opgetrokken in een Eclectische stijl. De ..

Rentenierswoning, prieel

Hoofdstraat 115
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Het PRIEEL uit omstreeks 1876 op rechthoekige plattegrond is opgebouwd uit houten stijlen met regels waartussen platen en word..

Hervormde pastorie

Hoofdstraat 4
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Tegen de kerk gebouwde pastorie; gebouw zonder verdieping onder schilddak waarvoor boven de omlijste ingang een Vlaamse topgevel is opgetrok..

Kaart & Routeplanner

Route naar Buitenlust, paardenstal in Hoogezand