Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterpark, zonnewijzer in Hoogezand

Tuin Park Landgoed

Vijverstraat 14
9601CM Hoogezand (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1750-1800 1800 1750-1800


Beschrijving van Oosterpark, zonnewijzer

Omschrijving Achttiende- of vroegnegentiende-eeuwse ZONNEWIJZER op gemetselde sokkel (niet origineel). De zonnewijzer is vierkant van doorsnee en bestaat uit een gepleisterde schacht met afdekplaat, waarop een blok met aan twee tegenover elkaar liggende zijden een uitgeholde halve cirkel met in goud beschilderde ringen, terwijl uit de andere twee zijden een platte metalen driehoek steekt; als afsluiting een decoratief gevormde bekroning. Waardering Zonnewijzer van algemeen belang - als voorbeeld van een achttiende- of vroegnegentiende-eeuwse zonnewijzer - als herinnering aan de buitenplaats Gerlacius - als opvallend markeringspunt in het park - vanwege de hoge mate van gaafheid Bronnen - E. Blok, "Nederlandse tuinarchitectuur", Bussum 1997 - R.A. Engelsman, e.a., "Borgen en hofsteden in en om Hoogezand-Sappemeer", Bedum 1996 - Gemeente Hoogezand-Sappemeer, bouwarchief (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515879
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oosterpark, zonnewijzer in Hoogezand

Vijverhof De Vijverhof

Vijverstraat 14
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving VILLA met aangebouwde bergplaats opgetrokken in een donkerrode baksteen in klezoorverband. Het met riet gedekte, samengestelde..

Vijverhof De Vijverhof, garage

Vijverstraat 14
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving GARAGE uit 1939 opgetrokken in een donkerrode baksteen in klezoorverband onder een met riet gedekt schilddak met aan de noordz..

Oosterpark

Vijverstraat 14
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Hartvormig PARK uit 1932 met als centraal element twee vijvers, die worden gescheiden door een hoofdas. De vijver aan de oostz..

Oosterpark, noordelijke voetgangersbrug

Vijverstraat 14
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Betonnen voetgangersBRUG uit 1932, gelegen over de westelijke vijver, als toegang vanaf de zuidkant tot het eilandje dat erin ..

Oosterpark, zuidelijke voetgangersbrug

Vijverstraat 14
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Betonnen voetgangersBRUG uit 1932, gelegen over de westelijke vijver, als toegang vanaf de noordkant tot het eilandje dat erin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oosterpark, zonnewijzer in Hoogezand

Foto's (1)