Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oosterpark in Hoogezand

Tuin Park Landgoed

Vijverstraat 14
9601CM Hoogezand (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1932
Architect: J. Vroom jr. Vroom jr. 1932 J. Vroom jr.


Beschrijving van Oosterpark

Omschrijving Hartvormig PARK uit 1932 met als centraal element twee vijvers, die worden gescheiden door een hoofdas. De vijver aan de oostzijde is boonvormig en heeft een eilandje in het midden, de vijver aan de westzijde vleugelmoervormig met eveneens een eilandje, dat via twee, in elkaars verlengde liggende voetgangersbruggen aan twee zijden bereikbaar is. De vijvers worden omringd door een slingerend padenstelsel, waartussen zich gazons met solitaire bomen of boompartijen en diverse soorten struiken bevinden. De hoofdas met aan weerszijden zuilvormige eiken (oorspronkelijk populieren), heeft in het midden een aantal, lager gelegen grasstroken met borders met rozen en coniferen, en als centraal punt de 18de-eeuwse zonnewijzer in het hart van een rozenperkje. Vanaf het midden van de hoofdas leiden twee gemetselde trappen tussen lage, gemetselde muurtjes naar de beide vijvers. Waardering Park van algemeen belang vanwege tuinhistorische en stedenbouwkundige waarde - als voorbeeld van een park uit het begin van de jaren dertig van de twintigste eeuw in een Gemengde tuinstijl - vanwege de verzorgde, fraaie inrichting - vanwege zijn betekenis in relatie met het uitbreidingsplan uit 1930 - vanwege de relatie ruimtelijk-visuele relatie met de omringende villabebouwing - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van inrichting - vanwege de centrale ligging in het Oosterparkgebied - als goede representant van het oeuvre van J. Vroom (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515876
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oosterpark in Hoogezand

Vijverhof De Vijverhof

Vijverstraat 14
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving VILLA met aangebouwde bergplaats opgetrokken in een donkerrode baksteen in klezoorverband. Het met riet gedekte, samengestelde..

Vijverhof De Vijverhof, garage

Vijverstraat 14
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving GARAGE uit 1939 opgetrokken in een donkerrode baksteen in klezoorverband onder een met riet gedekt schilddak met aan de noordz..

Oosterpark, noordelijke voetgangersbrug

Vijverstraat 14
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Betonnen voetgangersBRUG uit 1932, gelegen over de westelijke vijver, als toegang vanaf de zuidkant tot het eilandje dat erin ..

Oosterpark, zuidelijke voetgangersbrug

Vijverstraat 14
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Betonnen voetgangersBRUG uit 1932, gelegen over de westelijke vijver, als toegang vanaf de noordkant tot het eilandje dat erin..

Oosterpark, zonnewijzer

Vijverstraat 14
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Achttiende- of vroegnegentiende-eeuwse ZONNEWIJZER op gemetselde sokkel (niet origineel). De zonnewijzer is vierkant van doors..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oosterpark in Hoogezand