Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stille Hof 1 De Stille Hof in Hoogezand

Graf Begraafplaats

Knijpslaan 3
9601KA Hoogezand (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1938 1950 (uitbr.) 1995-'96 (uitbr.)
Architect: J. Vroom jr. Vroom jr. J. Vroom jr.


Beschrijving van Stille Hof 1 De Stille Hof

Omschrijving De BEGRAAFPLAATS is ontworpen in 1938 in een Gemengde tuinstijl en is gelegen op een deels omhaagd terrein, dat aan de voorzijde (oostkant) van de openbare weg wordt gescheiden door lindebomen. De begraafplaats is opgebouwd uit een centraal gelegen oprijlaan (oostzijde) die toegang verleent tot het poortgebouw en de daarachter gelegen begraafplaats. De oprijlaan wordt aan weerszijden geflankeerd door langgerekte vijvers die liggen in gazons waarin diverse soorten bomen (o.a. trompetboom, zuileik, berk, beuk), struiken (tua, conifeer, rododendron) en planten. De oprijlaan loopt achter het poortgebouw door en fungeert als lengte-as waarin twee perken. Aan het einde van de zichtas een oorlogsmonument met aan weerszijden een gemetselde stoep van vijf treden en een gemetseld muurtje waarachter een houten pergola. Vanuit het midden van de as lopen paden radiaalvormig uit en komen samen in een cirkelvormig pad dat rondom het centrale gedeelte van de as is aangelegd; tussen de paden groepen zerken afgescheiden middels taxushagen en diverse soorten struiken en bomen. Aan de noordzijde lopen de paden radiaalvormig door tot aan de nieuwe aanleg van 1995. De begraafplaats is opgedeeld in vier klassen. De eerste klasse is gegroepeerd rondom de lengte-as, de tweede ligt aan de westzijde (achterkant) en de derde en vierde klasse liggen aan de noordzijde. Alle grafmonumenten hebben standaardafmetingen, ze zijn 85cm breed en 2m lang. Waardering Begraafplaats van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een begraafplaats uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen - vanwege de bijzondere parkachtige symmetrische aanleg van de begraafplaats - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van aanleg - als bijzonder voorbeeld van het oeuvre van J. Vroom - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het poortgebouw - vanwege de directe relatie met de eveneens beschermde Nederlands-hervormde begraafplaats - vanwege de rustieke ligging aan de Knijpslaan (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515870
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Stille Hof
Hoogezand - de Stille Hof Begr.plaats en ond - bij Knijpslaan 3.jpg
Locatie Hoogezand
Huidig gebruik begraafplaats
Start bouw 1938
Bouw gereed 1940
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 515870
Architect Jan Vroom jr.
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Poortgebouw De Stille Hof
Het poortgebouw in 2010
Het poortgebouw in 2010
Locatie Hoogezand
Bouw gereed 1938
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 515871
Architect M.J. Westerling
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Stille Hof is een 20e-eeuwse begraafplaats in de Nederlandse plaats Hoogezand.

Geschiedenis

De begraafplaats werd in 1938 ontworpen door tuinarchitect Jan Vroom jr.. De toegang tot de begraafplaats doet denken aan de Engelse landschapsstijl met vijverpartijen en een parkachtig aanzicht. De begraafplaats zelf is symmetrisch aangelegd langs een hoofdlaan en vertoont daarmee kenmerken van de Franse stijl. Aan het eind van de zichtas vanaf het poortgebouw staat een monument, waar jaarlijks slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

De Stille Hof is de jongste van de begraafplaatsen die werden aangelegd aan de Knijpslaan; eerder werden de Nederlands Hervormde begraafplaats, de algemene begraafplaats aan de overzijde van De Stille Hof en de joodse begraafplaats aangelegd. De eerste begrafenis op De Stille Hof vond plaats in 1941. De begraafplaats werd in 1950 en 1995 uitgebreid. De begraafplaats is nog in gebruik en is een erkend rijksmonument.[1]

Poortgebouw

Het poortgebouw bij de entree van de begraafplaats is sinds 2001 een rijksmonument.[2] Het werd gebouwd in de Engelse landhuisstijl, naar een ontwerp van gemeentelijk architect M.J. Westerling. In het gebouw is in de ene vleugel het woonhuis van de beheerder en in de andere vleugel een aula en een kantoortje ondergebracht. De klok die in de dakruiter hing werd tijdens de Tweede Wereldoorlog weggehaald door de Duitsers. Pas in 2001 werd een nieuwe klok geplaatst, geschonken door een inwoonster.[3]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Stille Hof 1 De Stille Hof in Hoogezand

Stille Hof 2 De Stille Hof, poortgebouw

Knijpslaan 3
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Het POORTGEBOUW uit 1938 in Engelse landhuisstijl is opgebouwd uit een centraal gelegen volume (poort) met aan weerszijden vle..

Hervormde begraafplaats

Knijpslaan 1
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Ned. hervormde BEGRAAFPLAATS. Het rechthoekige terrein heeft een orthogonaal padenpatroon, waarbinnen 27 aaneengesloten slagen..

Hervormde begraafplaats, dienstwoning

Knijpslaan 1
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Voormalige DIENSTWONING uit omstreeks 1889, eertijds behorende tot Nederlands-hervormde begraafplaats. De woning heeft één k..

Hervormde begraafplaats, familiegraf Smit

Knijpslaan 1
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Het FAMILIEGRAF van de familie Smit, die in Hoogezand een scheepswerf en machinefabriek bezat, bestaat uit 18 gietijzeren graf..

Hervormde begraafplaats, familiegraf Hooites-Beukema

Knijpslaan 1
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Het familiegraf van de fabrikantenfamilie Hooites-Beukema, bestaat uit 11 staande marmeren en 4 staande natuurstenen graven. D..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stille Hof 1 De Stille Hof in Hoogezand