Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde begraafplaats, dienstwoning in Hoogezand

Woonhuis

Knijpslaan 1
9601KA Hoogezand (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1889 1889 ca. 1889


Beschrijving van Hervormde begraafplaats, dienstwoning

Omschrijving Voormalige DIENSTWONING uit omstreeks 1889, eertijds behorende tot Nederlands-hervormde begraafplaats. De woning heeft één krimp en is opgetrokken in een rood-bruine baksteen. Het zadeldak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan (zuid) en een rode muldenpan (noord), heeft strakke windveren en twee gemetselde schoorstenen op de nok en één op het dakvlak. De hoofdentree bevindt zich midden in de zuidgevel en bestaat uit een (vernieuwde) deur met een licht getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van de entree twee lichtgetoogde zesruitsvensters. Zowel deur als vensters hebben een getoogde halfsteens strek met een eensteens sluitsteen. De oostgevel heeft gemetselde hoekpilasters en twee lichtgetoogde zesruits vensters met getoogde strek met sluitsteen, en in de topgevel een ijzeren roosvenster. In de noordgevel een getoogd tweeruits keldervenster en een krimp met aan de oostzijde een (vernieuwd houten dubbel vierruits venster (oorspronkelijk ijzer) en aan de noordzijde een opgeklampte deur, een klein ijzeren roosvenster, twee kleine getoogde ijzeren vierruits schuurvensters en een klein houten venster. In de westgevel een niet originele raamindeling. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de gang de houten vloer en de paneeldeuren. In de voorkamer de houten schouw; de bedsteden-kastenwand; het balkenplafond. Waardering Voormalige dienstwoning, eertijds behorende tot de begraafplaats van algemeen belang - als voorbeeld van een dienstwoning uit omstreeks 1889 - vanwege het sobere, doch verzorgde materiaalgebruik - vanwege de redelijke mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de begraafplaats - vanwege de markante ligging aan de noordoostzijde van de begraafplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515866
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde begraafplaats, dienstwoning in Hoogezand

Hervormde begraafplaats

Knijpslaan 1
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Ned. hervormde BEGRAAFPLAATS. Het rechthoekige terrein heeft een orthogonaal padenpatroon, waarbinnen 27 aaneengesloten slagen..

Hervormde begraafplaats, familiegraf Smit

Knijpslaan 1
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Het FAMILIEGRAF van de familie Smit, die in Hoogezand een scheepswerf en machinefabriek bezat, bestaat uit 18 gietijzeren graf..

Hervormde begraafplaats, familiegraf Hooites-Beukema

Knijpslaan 1
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Het familiegraf van de fabrikantenfamilie Hooites-Beukema, bestaat uit 11 staande marmeren en 4 staande natuurstenen graven. D..

Hervormde kerk, klokkentoren

Meint Veningastraat 115
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Toren. Op het kerkhof eenvoudige klokketoren uit 1783 bestaande uit twee geledingen en gedekt door laag dak tegen vier frontons.

Herenhuis Herenhuis in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen

Meint Veningastraat 115
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Inleiding HERENHUIS gebouwd in 1857 in opdracht van de heer I.A. Hooites, scheepsbouwer en voormalig burgemeester van Hoogezand (1866-1875)..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde begraafplaats, dienstwoning in Hoogezand