Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde begraafplaats in Hoogezand

Graf Begraafplaats

Knijpslaan 1
9601KA Hoogezand (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: 1668 ca. 1890 (uitbr.)


Beschrijving van Hervormde begraafplaats

Omschrijving Ned. hervormde BEGRAAFPLAATS. Het rechthoekige terrein heeft een orthogonaal padenpatroon, waarbinnen 27 aaneengesloten slagen (rijen) met overwegend 19de-eeuwse graven liggen. Er is geen of nauwelijks ruimte tussen de verschillende graven - een verwijzing naar het begraven in kerken. Een vrij groot deel van de gietijzeren slagpalen met nummering van de slagen is nog aanwezig. Werden oorspronkelijk alleen dunne houten stèles en hardstenen plaatspalen/eigendomsbewijzen aan het hoofdeinde geplaatst, allengs werd de variatie in materiaalgebruik en uitbeelding groter. Uit materiaalgebruik, omvang en plaatsing spreken nog steeds de vroegere standsverschillen. Zo liggen de graven van de belangrijkste personen direct langs de Knijpslaan. Twee meervoudige familiegraven - van de families Smit en Hooites-Beukema - worden vanwege bijzondere cultuurhistorische kwaliteiten afzonderlijk beschermd (zie de desbetreffende omschrijvingen). Op de begraafplaats komen, behoudens enkele treurbomen, ook de taxus (de levensboom) en de thuja (symbool van het onvergankelijke leven) voor. Waardering Begraafplaats met graftekens, waaronder twee meervoudige familiegraven, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een in aanleg 17de-eeuwse (1668) begraafplaats met overwegend laat-19de-eeuws karakter en een duidelijke klassenopbouw - vanwege de funerair-historische en lokale genealogische waarde van de graftekens - vanwege de aanwezigheid van verschillende familiegraven die getuigen van de bloeiende ontginningsactiviteiten, scheepvaart, landbouwindustrie en ijzergieterijen in Hoogezand-Sappemeer - vanwege de eenvoudige, doch verzorgde aanleg (slagenopbouw) - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de voormalige dienstwoning en de 17de-eeuwse klokkentoren - vanwege de directe relatie met de eveneens beschermde Algemene Begraafplaats naar ontwerp van J. Vroom jr uit Glimmen en de overige (niet van rijkswege beschermde) begraafplaatsen aan de Knijpslaan - vanwege de kenmerkende ligging aan het bewoningslint langs het oude Winschoterdiep, op de hoek van de M. Veningastraat en de Knijpslaan (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515865
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nederlands Hervormde begraafplaats
Zicht op de begraafplaats met klokkentoren
Zicht op de begraafplaats met klokkentoren
Locatie Hoogezand
Huidig gebruik begraafplaats
Bouw gereed 1670
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 515864
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
De begraafplaats (vermeld als kerkhof) rechts naast Vredenburg op een kaart van Theodorus Beckeringh (1781)

De Nederlands Hervormde Begraafplaats is een 17e-eeuwse begraafplaats in de Nederlandse plaats Hoogezand.

De begraafplaats werd rond 1670 aangelegd aan de Knijpslaan van Hoogezand naar Kolham, ten oosten van de borg Vredenburg. De bijbehorende Hervormde Damkerk werd in 1669 aan de overkant van het (oude) Winschoterdiep gebouwd. De opbouw van hoog naar laag op de begraafplaats laat de klassenverdeling zien. In 1783 werd naast de begraafplaats een klokkentoren geplaatst. De begraafplaats is nog in gebruik en is een erkend rijksmonument.[1] De Hervormde begraafplaats was de eerste die werd aangelegd aan de Knijpslaan, later volgden nog de algemene begraafplaats, de joodse begraafplaats en De Stille Hof.

Familiegraf Smit

De familie Smit was actief in de scheepsbouw, zij bezat een scheepswerf en een machinefabriek in Hoogezand. Het familiegraf bestaat uit 18 gietijzeren graftekens die waarschijnlijk werden gemaakt in de ijzergieterij Ten Oever, Koning & Co. in Foxham. Het oudste is uit 1855, het jongste uit 1944.

De staande graffiguren hebben allemaal dezelfde vorm, een platte schacht met voetstuk en kroonlijst met een spits toelopende beëindiging. In de spits is in reliëf een aan een koord hangend liggend ovaal afgebeeld, waarop twee elkaar schuddende handen en de tekst "tot wederziens" staan. Het familiegraf is een rijksmonument.[2]

Familiegraf Hooites-Beukema

De families Hooites en Beukema waren grondleggers van de strokartonindustrie in de provincie Groningen. Jacob Jan Beukema en zijn zwager Roelof Hooites startten in 1869 bij Kalkwijk de eerste strokartonfabriek. Het familiegraf bestaat uit 11 liggende en 4 staande graftekens, omgeven door een gietijzeren hek. De graftekens hebben allemaal een andere vorm en afbeelding. De oudste grafzerk uit 1858 vertoont bekende grafsymboliek met een opengeslagen boek, een gebroken zuil, een gevleugelde zandloper, een toorts en een zeis. Het familiegraf is een rijksmonument. [3]

Onder anderen Jacomijna Hooites-Meursing (1843-1910), vrouw van Roelof Hooites, ligt hier begraven. Zij had in 1905 villa Vredenrust in de stad Groningen laten bouwen, die onder de naam Huize Tavenier bekend werd als kraamkliniek.

Fotogalerij

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hervormde begraafplaats in Hoogezand

Hervormde begraafplaats, dienstwoning

Knijpslaan 1
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Voormalige DIENSTWONING uit omstreeks 1889, eertijds behorende tot Nederlands-hervormde begraafplaats. De woning heeft één k..

Hervormde begraafplaats, familiegraf Smit

Knijpslaan 1
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Het FAMILIEGRAF van de familie Smit, die in Hoogezand een scheepswerf en machinefabriek bezat, bestaat uit 18 gietijzeren graf..

Hervormde begraafplaats, familiegraf Hooites-Beukema

Knijpslaan 1
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Het familiegraf van de fabrikantenfamilie Hooites-Beukema, bestaat uit 11 staande marmeren en 4 staande natuurstenen graven. D..

Hervormde kerk, klokkentoren

Meint Veningastraat 115
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Toren. Op het kerkhof eenvoudige klokketoren uit 1783 bestaande uit twee geledingen en gedekt door laag dak tegen vier frontons.

Herenhuis Herenhuis in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen

Meint Veningastraat 115
Hoogezand (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Inleiding HERENHUIS gebouwd in 1857 in opdracht van de heer I.A. Hooites, scheepsbouwer en voormalig burgemeester van Hoogezand (1866-1875)..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde begraafplaats in Hoogezand