Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluiswachterswoning met aangebouwde schuur in Kiel Windeweer

Weg En Waterwerk

Sluisweg 46
9605PS Kiel Windeweer (gemeente Hoogezand Sappemeer)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885


Beschrijving van Sluiswachterswoning met aangebouwde schuur

Omschrijving SLUISWACHTERSWONING met aangebouwde schuur uit omstreeks 1885 opgetrokken in een bruine bakse trasraam van bruine klinkers. De woning met aan weerszijden een krimp heeft een zadeldak, gedekt met een (vernieuwde) pan, en is voorzien van een goot op klossen, strakke windveren en een gemetselde schoorsteen op de nok. De gevels van het gedeelte met krimpen worden geleed door gemetselde lisenen. Het "voorhuis" heeft een gepleisterde cordonlijst. In de voorgevel (noordoost) een blind venster (met houten tarievenkast) met aan weerszijden een zesruits venster, alle onder een gepleisterde wenkbrauwboog; erboven een blind venster met gepleisterde omlijsting en twee tweeruits zaadvensters met gepleisterde wenkbrauwboog; in de top een rond blind venster met gepleisterde omlijsting. In de beide zijgevels (zuidoost en noordwest) een zesruits venster en een tweeruits zaadvenster, alle met gepleisterde wenkbrauwboog. In de voorgevel van de linker krimp twee licht getoogde zesruitsvensters met strek; in die van de rechter krimp een paneeldeur onder een licht getoogd tweeruits bovenlicht met strek en een zesruitsvenster met strek. In de zuidoostgevel een T-venster met rollaag en drie getoogde ijzeren vierruits schuurvensters met een segmentboog en onderdorpels van gele baksteen. In de noordwestgevel drie zesruitsvensters, een getoogd keldervenster met rollaag en diefijzers, een tweeruitsvenster (niet origineel) en een w.c.venster. De achtergevel heeft twee dubbele H-vensters en een deur (alle niet origineel) en een ijzeren roosvenster. Aan de achtergevel een aangebouwde SCHUUR met gevels geleed door lisenen. Het zadeldak dat gedekt is met een nieuwe pan, heeft decoratieve windveren en een (vernieuwde) goot. In de achtergevel van de schuur een nieuwe garagedeur (oorspronkelijk dubbele houten schuurdeuren) en twee getoogde ijzeren vierruits schuurvensters; in de noordwestgevel een getoogd ijzeren vierruits schuurvenster; in de zuidoostgevel een getoogd ijzeren vierruits schuurvenster en een klein houten venster; alle ijzeren schuurvensters hebben een segmentboog en een onderdorpel van gele baksteen. Het INTERIEURvalt wegens wijzigingen van de indeling buiten de bescherming van rijkswege. Waardering Sluiswachterswoning met aangebouwde schuur uit omstreeks 1885 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een sluiswachterswoning met twee krimpen uit omstreeks 1885 - vanwege de verzorgde Ambachtelijk-traditionele vormgeving met opvallende pleisterdecoraties@- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de sluis - vanwege de markante ligging aan het Kielsterdiep, binnen een gebied dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515859
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluiswachterswoning met aangebouwde schuur in Kiel Windeweer

Schutssluis in het Kielsterdiep

Sluisweg 46
Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving SCHUTSLUIS aangelegd in 1907, bestaande uit een licht gebogen sluiskom met twee sluishoofden. De schutkolk heeft gemetselde wa..

Oldambster boerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen

Nieuwe Compagnie 1
Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving OLDAMBTSTER BOERDERIJ uit 1858 opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met Eclectische elementen bestaande uit ..

Erfinrichting

Nieuwe Compagnie 1
Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving De ERFINRICHTING stamt uit omstreeks het derde kwart van de negentiende eeuw en is gevat binnen een deels omgracht rechthoekig..

Koetshuis

Nieuwe Compagnie 1
Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Omschrijving Het KOETSHUIS dat stamt uit 1926 is opgetrokken in rode baksteen op een donker bakstenen trasraam en wordt gedekt door een zad..

Hervormde kerk en pastorie

Pieter Venemakade 93
Kiel Windeweer (Gemeente Hoogezand Sappemeer)
Herv. Kerk en pastorie. Zaalgebouw met driezijdige sluiting in welks voorste gedeelte de pastorie is gehuisvest. Boven de pastoriegevel daks..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluiswachterswoning met aangebouwde schuur in Kiel Windeweer

Foto's (1)