Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aardappelkelder in Warnsveld

Boerderij

Lage Lochemseweg 23
7231PK Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1878


Beschrijving van Aardappelkelder

Inleiding AARDAPPELKELDER gebouwd omstreeks 1878 buiten de bebouwde kom van Warnsveld ten behoeve van de boerderij en de Warkense molen uit hetzelfde bouwjaar. Omschrijving De AARDAPPELKELDER bevindt zich in het grasveld deels onder, deels boven het maaiveld. In het landschap is de kelder zichtbaar als een met gras begroeide kunstmatige aarden heuvel met de entree aan de west-zijde. De kelder is opgetrokken in baksteen en eindigt in een tongewelf met als lengterichting noord-zuid. De rechthoekige, houten geklampte, naar binnenslaande enkele deur met houten omlijsting bevindt zich (aan de korte, verticale zijde) grotendeels onder het maaiveld. Vanaf het maaiveld leidt een bakstenen steektrap naar de verdiept gelegen entree. De steektrap bestaat uit enkele treden met bakstenen zijmuren afgesloten door een rollaag. Waardering AARDAPPELKELDER vervaardigd ten behoeve van de door het rijk beschermde Warkense molen uit 1878 en/of de boerderij Lochemseweg 23, buiten de bebouwde kom van Warnsveld. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een bakstenen aardappelkelder met tongewelf afgedekt met aarde en begroeid met gras. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de aardappelkelder in de nabijheid van de Warkense molen en de boerderij, herkenbaar als een kunstmatige heuvel in het weidelandschap in het buitengebied van de gemeente Warnsveld. - Van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van het type aardappelkelder gebruikt voor de opslag van aardappelen van de bewoners van de molen/boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515850
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aardappelkelder in Warnsveld

Warkense Molen

Lage Lochemseweg 25
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Warkense molen. Achtkante bovenkruier zonder stelling, 1878.

Hoeve 't spekkink

Lochemseweg 19
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Hoeve 't Spekkink. Boerderij met dwars woonhuis met schilddak, Empire-ramen en bovenlicht. Jaartalankers: 1808. De door een hoog strodak ged..

't Walien: hoofdverblijf (landhuis)

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (landhuis) gebouwd in 1915 naar ontwerp van de architect J.W. HANRATH (1867-1932) in een nieuw-historiserende stij..

't Walien: paardenstal

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving PAARDENSTAL met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in r..

't Walien: koetshuis

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving Het KOETSHUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in k..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aardappelkelder in Warnsveld