Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stuw van het type glijschuif in Warnsveld

Weg En Waterwerk

in de rivier de Berkel
7230AA Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Stuw van het type glijschuif

Inleiding STUW van het type GLIJSCHUIF uit 1925 gelegen bij de Kapperallee in de Berkel op de grens van de gemeente Warnsveld met de gemeente Gorssel. De waterstand wordt geregeld door de boven elkaar geplaatste balken, die naar onderen in hoogte toenemen. De balken zijn zodanig verbonden dat de balken één voor één omhoog worden getrokken. De onderste balk komt daarbij pas omhoog als de bovenste al een eind gehesen is. Omschrijving De SCHUIFSTUW bestaat uit twee wit/zwart geschilderde gepleisterde landhoofden met twee tussenpijlers waarop een stalen, vaste loopbrug met houten planken rust. Tussen de rechthoekige landhoofden en pijlers waarvan de hoeken aan één zijde zijn afgerond, bevinden zich twee glijschuiven bestaande uit houten balken. De houten balken, aangebracht in de sponningen van de pijlers en landhoofden, worden omhoog gehesen door een stalen hijsconstructie. De hijsconstructie is een portaal, bestaande uit drie jukken, elk samengesteld uit een raamwerk in de vorm van een driehoek. De jukken worden aan de bovenzijde verbonden door een horizontale geklonken, samengestelde kokerligger. Boven de ligger bevinden zich uiterst rechts en links en aan weerszijden van het middenjuk katrollen waarover staaldraad loopt. Iedere schuif is met staaldraad, via twee katrollen verbonden met een smeedijzeren kaapstander. Waardering SCHUIFSTUW in de rivier de Berkel uit 1925. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaarde schuifstuw geconstrueerd van beton en staal. De ranke bouw van het object zorgt voor een aangenaam functioneel landschapselement. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van de stuw in de Berkel. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijzonder type schuifstuw, representatief voor de ontwikkeling van de waterhuishouding in Nederland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515847
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stuw van het type glijschuif in Warnsveld

Huis 't Velde: hoofdgebouw

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 1: (Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW ('t Velde). De omgrachte havezate..

Huis 't Velde: tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 2: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende t..

Huis 't Velde: toegangsbrug naar westelijk eiland

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 3: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.3) TOEGANGSBRUG. Naar het westelijke eiland ..

Huis 't Velde: toegangsbrug op voorplein

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 4: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4) TOEGANGSBRUG. Naar het voorplein een nege..

Huis 't Velde: kademuur

Rijksstraatweg 127
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 5: (bij Rijksstraatweg 127; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.5) KADEMUUR. Langs de voorzijde van het west..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stuw van het type glijschuif in Warnsveld

Foto's (1)