Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Vryhof: landhuis in Warnsveld

Woonhuis

Lage Lochemseweg 20
7231PM Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: 1933
Architect: T.J. Loggers


Beschrijving van De Vryhof: landhuis

Omschrijving LANDHUIS gebouwd in 1933 naar ontwerp van T.J. Loggers in opdracht van J. Th. Joosting in de gemeente Warnsveld. Het LANDHUIS met L-vormige plattegrond bestaat uit één bouwlaag en een zolder. De gevels eindigen in een zadeldak met verscheidene dakkapellen, aangekapte zadeldaken, allen gedekt met leipannen, en topgevels. De L-plattegrond wordt gevormd door een lange oost-westvleugel met haaks op oostkant een korte noord-zuidvleugel. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in een smalle, langgerekte, diep gevoegde gele baksteen in Noors verband. In de gevels bevinden zich rood geschilderde, houten kozijnen met overwegend zesruits draai-of stolpramen. In de VOORGEVEL (NOORDGEVEL) van de langgerekte oost-westvleugel bevindt zich een risalerende ingangspartij met topgevel. Een blank houten, deelbare rondboogvormige deur met een houten omlijsting en hardstenen onderdorpel is vervaardigd van kraalschroten. De deur wordt afgesloten door een rollaag waarboven de naam 'DE VRYHOF' is aangebracht in houten rood geschilderde letters, die beide de rondboogvorm volgen. In de geveltop is siermetselwerk toegepast onder het royale dakoverstek met decoratieve 'korbeels'. Rechts van de deur bevindt zich een zandstenen brievenbus. In de zijgevels van de uitbouw met entree bevindt zich in iedere zijde een rondboogvenster. Links van de ingangspartij bevinden zich drie regelmatig verdeelde rondboogvensters onder het overstekend dakschild. Deze muuropeningen zorgen voor de lichtinval in de achterliggende gang, die langs de aan de zuidzijde gelegen woonvertrekken loopt. Boven deze vensters in het dakschild bevindt zich een topgevel met aangekapt zadeldak. In de topgevel bevinden zich drie vensters binnen een halfcirkelvormig veld. Het twaalfruits middenraam wordt aan weerszijden geflankeerd door vierruits zijramen. De vensters worden alle drie afgesloten door een rollaag, die in elkaars verlengde een halve cirkel vormen. Tussen het midden- en linkervenster bevindt zich het rookkanaal dat door het dakschild steekt en uitmondt in een vierkante bakstenen schoorsteenschacht. In de geveltop bevindt zich siermetselwerk, identiek aan die in de geveltop van de ingangspartij. Rechts van de ingangspartij bevinden zich vijf vensters, identiek aan die links van de ingangspartij. Aansluitend bevindt zich een blinde gevel als afscheiding van de achterliggende open wasplaats. In het dakschild boven de vijf vensters bevinden zich twee dakkapellen met twee zesruits draairamen afgesloten door een schilddak met een gebroken schild aan de voorzijde waardoor een royaal driehoekig overstek ontstaat. Het ritme van de rondboogvensters op de begane grond in de noordgevel wordt voortgezet met zeven identieke vensters in de WESTGEVEL van de korte noord-zuidvleugel. Hiermee is de L gevormd met een identiek venster in de afgeschuinde hoek waarachter zich een toiletruimte bevindt. De noordgevel van de noord-zuidvleugel eindigt in een topgevel met in de geveltop een rondboogvormige muuropening met dubbele houten luiken. Op de begane grond bevindt zich een dubbele houten geklampte garagedeur met gehengen. Achter de LINKERZIJGEVEL (OOSTGEVEL) van de noord-zuidvleugel bevinden zich voornamelijk de slaapvertrekken van de opdrachtgever en zijn gezin. Van links naar rechts bevindt zich in deze gevel een hooggeplaatst liggend drieruits raam, een enkele deur met achtruits glasindeling met aangrenzend zesruits raam, een vierruits raam en drie gekoppelde zesruits draairamen. Vervolgens wordt de gevel onderbroken door een topgevel met achterliggend aangekapt zadeldak. In de geveltop bevindt zich een zesruits rondboogvenster met in de top siermetselwerk. Op de begane grond bevindt zich links in de topgevel een houten geklampte rondboogvormige deur met rechts een zesruits raam van de paardenstal. In de gevel van de garage rechts van de topgevel bevinden zich twee gekoppelde zesruits ramen en een rechthoekige houten deur. Uiterst rechts bevindt zich een kleine uitbouw tegen de achterliggende garage. Deze uitbouw functioneert als transformatorhuisje en is als zodanig gebouwd. De gevels van de trafo eindigen in een aangekapt overstekend schilddak met in de eindgevel een rechthoekige rood geschilderde stalen deur. Opvallend in de ACHTERGEVEL (ZUIDGEVEL) is de uitbouw ten behoeve van de woonkamer bestaande uit een hoge verdieping afgesloten door tongewelf waarboven een aangekapt zadeldak. De uitbouw heeft als eindgevel een topgevel met op de begane grond een kweekkas en een weefhoek achter de raampartijen. De linker raampartij bestaat uit twee gekoppelde zesruits draairamen. De rechter raampartij bestaat uit vier zesruits draairamen onderbroken een glazen deur met acht ruits glasindeling rechts van het linkerraam. In de geveltop bevindt zich een driestrooksvenster met centraal een twaalf ruits stolpraam aan weerszijden geflankeerd door een drie ruits raam. Alle raampartijen worden afgesloten door een rollaag. In de rechterzijgevel van de uitbouw bevinden zich tweemaal drie gekoppelde zesruits ramen met een zesruits raam. Links in de linkerzijgevel bevindt zich een raampartij bestaande uit drie gekoppelde zesruits ramen. Links van de uitbouw bevindt zich in de gevel van de achterliggende eetkamer een deur met acht ruits glasindeling aan weerszijden geflankeerd door twee gekoppelde zesruits ramen. Rechts en links hiervan bevindt zich een vierruits raam, waarvan het linkerraam nieuw is voor de lichtinval van de keuken. In het dakschild bevindt zich een dakkapel met centraal een zesruits raam aan weerszijden geflankeerd door een smaller zesruits raam met eenzelfde dakbeëindiging als de dakkapellen voor. Rechts van de uitbouw bevindt zich een raampartij bestaande uit drie gekoppeld vensters, met uiterst rechts een hooggeplaatst liggend drie ruits raam. Links tegen de RECHTERZIJGEVEL (WESTGEVEL) van de oost-west vleugel bevindt zich grenzend aan de keuken een voormalige overdekte wasplaats afgesloten door een aangekapt schilddak. Het schilddak wordt aan de zuidzijde ondersteunt door vier bakstenen pijlers. Links in de westgevel, onder het schilddak bevindt zich een enkele deur. Rechts van het schilddak bevinden zich drie gekoppelde vensters op de begane grond en een raampartij in de afgewolfde geveltop. Het INTERIEUR is in grote lijnen bewaard gebleven met als belangrijk element de 'vuurzit' of 'inglenook'. Deze vuurzit, bestaande uit een betegelde haardpartij met zitbanken en kasten, bevindt zich verdiept in de woonkamer. Deze woonkamer is zeer hoog en wordt afgesloten door een houten tongewelf vervaardigd uit gelamineerde spanten van de firma Nemaho. Tussen de spanten is het tongewelf opgevuld met celotex. De woonkamer gaat aan de tuinzijde over in een serre/kweekkas en weefhoek. De wanden tussen de serre en de woonkamer zijn gevormd door uitneembare dubbele ramen, zodat alles tot één vertrek gemaakt kan worden. In de hoge woonkamer zijn twee galerijen. In de gehele woning zijn niveauverschillen aanwezig. Het landhuis bestaat uit één bouwlaag met een zolder met aan de westkant een zolderverdieping met de dienstslaapvertrekken. De slaapkamers op de begane grond aan de oostzijde zijn deels nog voorzien van vaste bedden en kasten. In verschillende ruimten zijn vensterbanken met Offerhaustegels in allerlei primaire kleuren aangebracht. Waardering LANDHUIS gebouwd in 1933 in de gemeente Warnsveld naar ontwerp van de architect T.J. LOGGERS uit Holten in opdracht van J.Th. Joosting. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa uit de jaren dertig waarvan het ontwerp beïnvloed is door het Engelse landhuis en de Arts and Crafts beweging. De plattegrond van het landhuis is gebaseerd op het 'north-corridor' plan in navolging van Philip Webb en onder andere R. Norman Shaw. Interieurelementen als de 'inglenook' zijn toegepast in navolging van de Arts and Crafts beweging. - Van stedenbouwkundige waarde als vrijstaand onderdeel van een complex gelegen in een bosrijke omgeving. - Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een landhuis met Engelse invloeden voor de ontwikkeling van het Nederlandse woonhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515843
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Vryhof: landhuis in Warnsveld

De Vryhof: tuinhuis

Lage Lochemseweg 20
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving Het achthoekige TUINHUIS, gelegen ten zuidoosten van het landhuis, is gebouwd in 1933 en bestaat uit één bouwlaag met achtzi..

Groot Have

Dorpsstraat 64
Almen (Gemeente Lochem)
"Groot Have". Deftig, witgepleisterd landhuis (midden XIX) op T-vormige plattegrond. Schilddak. Vensters met Empire-ramen en luiken. Bij dit..

De Nieje Wehme

Dorpsstraat 59
Almen (Gemeente Lochem)
Ned. Herv. Pastorie (De Nieje Wehme). Statis woonhuis (1846) met deuromlijsting en ramen in Empire-trant. Nieuwe kap in 1890.

Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat 36
Almen (Gemeente Lochem)
Ned. Herv. Kerk. In baksteen uitgevoerde kerk en toren (XIV). De kerk was oorspronkelijk eenbeukig, met een smaller, rechtgesloten koor met ..

't Walien: dienstwoning en paardenstal

Lochemseweg 29
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving DIENSTWONING en PAARDENSTAL uit het einde van de negentiende eeuw. De paardenstal staat rechts achter het huis, tegen de bosra..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Vryhof: landhuis in Warnsveld