Veldzicht: toegangshek ontsluit het perceel van het villacomplex aan de straatzijde in Warnsveld

Rijksstraatweg 113
7231AD Warnsveld (gemeente Zutphen)

Bouwjaar: 1865-1895

Beschrijving van Veldzicht: toegangshek ontsluit het perceel van het villacomplex aan de straatzijde

Omschrijving Het TOEGANGSHEK ontsluit het perceel van het villacomplex aan de straatzijde. Het hek bestaat uit twee gietijzeren posten waartussen twee smeedijzeren draaihekken. De posten bestaan uit gecanneleerde zuilen bekroond door een pijnappelvormige knop. De draaihekken bestaan uit twee verticale vierkante stijlen waarvan één stijl verbonden is met de gietijzeren post. Tussen de vierkante stijlen bevinden zich regelmatig verdeelde spijlen met aan de onderzijde een dubbel aantal. Deze spijlen worden aan de onderzijde verbonden door een horizontale spijl met aan de bovenzijde een ingezwenkte horizontale spijl. Tenslotte bevindt zich in elk draaihek een gekromde diagonaal. Waardering TOEGANGSHEK ter afsluiting van de tuin aan de straatzijde daterend uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard toegangshek dat onderdeel uitmaakt van een complex. - Van stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een toegangshek aan de Rijksstraatweg, een uitvalsweg van Zutphen, als ontsluiting van een villa, koetshuis/hondenhok, tuinhuis en tuinaanleg. - Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een villacomplex gelegen op een perceel van het voormalig landgoed Huize Baank'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)