Veldzicht: tuinhuis in Warnsveld

Rijksstraatweg 113
7231AD Warnsveld (gemeente Zutphen)

Bouwjaar: begin 20e eeuw

Beschrijving van Veldzicht: tuinhuis

Omschrijving Het TUINHUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een schildddak met ingezwenkte schilden gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels bestaan uit verticale kraalschroten delen op een stenen fundament. Een houten aantrede geeft toegang tot het prieel. De VOORGEVEL is grotendeel open. Uiterst links en rechts bevindt zich een houten borstwering tussen twee vierkante stijlen. Centraal, in het verlengde van de houten aantrede, bevinden zich twee houten, half hoge klapdeuren ter hoogte van de borstwering. In de LINKERZIJGEVEL bevindt zich een enkelruits raam. Centraal in de ACHTERGEVEL bevindt zich een enkelruits raam. De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linkerzijgevel. In het interieur bevinden zich vierkante houten stijlen geklampt tegen de verticale kraalschroten beplanking met onder de vensteropeningen houten vensterbanken ondersteund door consoles. Waardering TUINHUIS uit het begin van de twintigste eeuw gelegen in de achtertuin van villa Veldzicht'. Het tuinhuis grenst aan de ovaalvormige graszode. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van gaaf bewaard gebleven tuinhuis als onderdeel van een villacomplex. - Van stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een tuinhuis, als onderdeel van een villacomplex, gelegen in de achtertuin van villa Veldzicht' mogelijk aangelegd door L. Springer. - Van cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van een villacomplex gelegen op een perceel van het voormalig landgoed Baank. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)