Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Veldzicht: tuinhuis in Warnsveld

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 113
7231AD Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: begin 20e eeuw


Beschrijving van Veldzicht: tuinhuis

Omschrijving Het TUINHUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een schildddak met ingezwenkte schilden gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels bestaan uit verticale kraalschroten delen op een stenen fundament. Een houten aantrede geeft toegang tot het prieel. De VOORGEVEL is grotendeel open. Uiterst links en rechts bevindt zich een houten borstwering tussen twee vierkante stijlen. Centraal, in het verlengde van de houten aantrede, bevinden zich twee houten, half hoge klapdeuren ter hoogte van de borstwering. In de LINKERZIJGEVEL bevindt zich een enkelruits raam. Centraal in de ACHTERGEVEL bevindt zich een enkelruits raam. De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linkerzijgevel. In het interieur bevinden zich vierkante houten stijlen geklampt tegen de verticale kraalschroten beplanking met onder de vensteropeningen houten vensterbanken ondersteund door consoles. Waardering TUINHUIS uit het begin van de twintigste eeuw gelegen in de achtertuin van villa Veldzicht'. Het tuinhuis grenst aan de ovaalvormige graszode. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van gaaf bewaard gebleven tuinhuis als onderdeel van een villacomplex. - Van stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een tuinhuis, als onderdeel van een villacomplex, gelegen in de achtertuin van villa Veldzicht' mogelijk aangelegd door L. Springer. - Van cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van een villacomplex gelegen op een perceel van het voormalig landgoed Baank. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515839
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Veldzicht: tuinhuis in Warnsveld

Veldzicht: villa

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving De VILLA heeft een complexe samenstelling en indeling. Het pand bestaat uit een dwars tweelaags voorhuis met plat dak, een dwa..

Veldzicht: koetshuis en hondenkhok

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving KOETSHUIS met HONDENHOK daterend uit het begin van de twintigste eeuw bevindt zich tegen de westgrens van het huidige perceel...

Veldzicht: toegangshek ontsluit het perceel van het villacomplex aan de straatzijde

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving Het TOEGANGSHEK ontsluit het perceel van het villacomplex aan de straatzijde. Het hek bestaat uit twee gietijzeren posten waar..

Veldzicht: tuinaanleg aan de achterzijde van villa veldzicht

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving TUINAANLEG aan de achterzijde van villa Veldzicht' mogelijk aangelegd door L. SPRINGER (1855-1940) ten tijde van de aanleg van..

Schelfhorst

Rijksstraatweg 152
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Inleiding Vrijstaand woonhuis Schelfhorst' van het type VILLA gebouwd in 1910 in opdracht van W.J. Wiardi naar ontwerp van de bouwkundige J..

Kaart & Routeplanner