Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Veldzicht: koetshuis en hondenkhok in Warnsveld

Gebouw

Rijksstraatweg 113
7231AD Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: begin 20e eeuw


Beschrijving van Veldzicht: koetshuis en hondenkhok

Omschrijving KOETSHUIS met HONDENHOK daterend uit het begin van de twintigste eeuw bevindt zich tegen de westgrens van het huidige perceel. Het koetshuis, bestaande uit één bouwlaag met rechthoekige plattegrond heeft gepleisterde gevels en wordt afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen met als nokrichting noord-zuid. Het hondenhok bevindt zich aan de noordzijde van het koetshuis daarmee verbonden door een muur. De VOORGEVEL (zuidzijde) eindigt in een topgevel met achterliggend zadeldak. De LINKERZIJGEVEL is onzichtbaar vanwege de dichte begroeiing. De RECHTERZIJGEVEL is te verdelen in drie ongelijke traveeën, waarvan de smalle middentravee eindigt in een topgevel met aangekapt zadeldak met decoratief houtgesneden windveren. Op de begane grond bevindt zich een enkele kraalschroten deur met tweeruits bovenlicht. In de linkertravee bevindt zich een dubbele kraalschroten deur aan weerszijden geflankeerd door segmentboogvormige ijzeren vier-ruits ramen. De rechtertravee is identiek aan de linkertravee. In de dakhelling bevinden zich twee oorspronkelijke twee-ruits dakramen. Links in de ACHTERGEVEL bevindt zich een enkele kraalschroten deur met rechts een vier-ruits raam identiek aan die in de rechterzijgevel. In de geveltop bevindt zich een enkel kraalschroten luik. Haaks op de gevel bevindt zich een éénsteens muurtje met aangrenzend hondenhok. Het hondenhok met rechthoekige plattegrond wordt afgesloten door een lessenaarsdak bestaande uit golfplaten. De gevels met zwarte plint zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in halfsteens verband met in de oostgevel twee rechthoekige kraalschroten deuren afgesloten door een rollaag. In de noordgevel bevinden zich regelmatig verdeeld twee halfronde ramen met ijzeren vorktracering omsloten door een rollaag. Rechtsonder bevindt zich een lage bakstenen uitbouw met rondboogvormige doorgang afgesloten door een zadeldak. De noordgevel wordt verlengd door een smeedijzeren hekwerk bestaande uit spijlen, die het terrein afbakent rondom de uitbouw. Waardering KOETSHUIS met HONDENHOK daterend uit het begin van de twintigste eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een koetshuis met hondenhok als onderdeel van het villacomplex. - Van stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een koetshuis met hondenhok als onderdeel van een villacomplex, gelegen op een smal, diep perceel grenzend aan de Berkel aan de rand van de bebouwde kom van Warnsveld. - Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn functie als koetshuis en hondenverblijf als onderdeel van een villacomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515838
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Veldzicht: koetshuis en hondenkhok in Warnsveld

Veldzicht: villa

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving De VILLA heeft een complexe samenstelling en indeling. Het pand bestaat uit een dwars tweelaags voorhuis met plat dak, een dwa..

Veldzicht: tuinhuis

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving Het TUINHUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een schildddak met ingezwenkte schilden g..

Veldzicht: toegangshek ontsluit het perceel van het villacomplex aan de straatzijde

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving Het TOEGANGSHEK ontsluit het perceel van het villacomplex aan de straatzijde. Het hek bestaat uit twee gietijzeren posten waar..

Veldzicht: tuinaanleg aan de achterzijde van villa veldzicht

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving TUINAANLEG aan de achterzijde van villa Veldzicht' mogelijk aangelegd door L. SPRINGER (1855-1940) ten tijde van de aanleg van..

Schelfhorst

Rijksstraatweg 152
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Inleiding Vrijstaand woonhuis Schelfhorst' van het type VILLA gebouwd in 1910 in opdracht van W.J. Wiardi naar ontwerp van de bouwkundige J..

Kaart & Routeplanner

Route naar Veldzicht: koetshuis en hondenkhok in Warnsveld