Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Veldzicht: villa in Warnsveld

Woonhuis

Rijksstraatweg 113
7231AD Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: 1860-1865


Beschrijving van Veldzicht: villa

Omschrijving De VILLA heeft een complexe samenstelling en indeling. Het pand bestaat uit een dwars tweelaags voorhuis met plat dak, een dwars éénlaags achterhuis met schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen, waartussen een smaller bouwvolume ten dele bestaande uit één, deels uit twee bouwlagen. In de gepleisterde gevels met een grijs geschilderde plint zijn schijnvoegen aangebracht. Het voor-en achterhuis zijn voorzien van hoekpilasters. Het meest representatieve VOORHUIS is vier vensterassen breed met één vensteras in de zijgevels. De gevels met geblokte hoekpilasters eindigen in een zware kroonlijst, geprofileerde bakgoot op klossen en een plat dak, verfraaid met een omlopende balustrade. De balustrade bestaat uit een leuning rustend op houten balusters van elkaar gescheiden door poeren/pijlers. De gevel aan de straatzijde kan gezien worden als de VOORGEVEL (zuidgevel).Voorheen bestond vanuit deze gevel een uitzicht over velden, vandaar de naam Veldzicht'. Dit uitzicht is ontnomen door de Rijksstraatweg en de bebouwing aan de zuidzijde van deze straat. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping van deze voorgevel bevinden zich vier regelmatig verdeelde T-vensters met op het midden van de wisseldorpel een kleine houten kuif als opzetstuk, oorspronkelijk voorzien van blinden. Om de vensters loopt een geprofileerde lijst met om de vensters op de verdieping een platte lijst met oren. Het bovenlicht van de vensters op de verdieping gaat half schuil achter de gelobde kast van de neerlaatbare zonwering. Tegen de rechterzijgevel bevindt zich een houten serre geplaatst ten tijde van de uitbreiding. De serre geeft toegang tot de kamers en suite. De serre is twee vensters diep en vier breed, waarvan de middelste twee als openslaande deuren fungeren. De bovenlichten hebben een zeer kleine roedenverdeling (5x4). De serre wordt afgesloten met een kleine kroonlijst verfraaid met fijn geprofileerde consoles. Het platte dak van de serre doet dienst als terras afgesloten met een niet oorspronkelijk balkonhek. Vanwege het terras zijn op de eerste verdieping openslaande deuren aangebracht in de vensteras. In de linkerzijgevel bevindt zich in iedere bouwlaag een T-venster. De zijgevels van het iets smallere EERSTE ACHTERHUIS zijn vijf vensterassen breed. Over een breedte van drie vensterassen, grenzend aan het voorhuis, bestaat het eerste achterhuis uit twee bouwlagen. Op de scheiding van de bouwlagen bevindt zich een zwaar geprofileerde cordonlijst die tevens als afwatering dient. De gevel eindigt in een kroonlijst conform die van het voorhuis. Respectievelijk over een breedte van de twee aangrenzende vensterassen bestaat het eerste achterhuis uit één bouwlaag afgesloten door een houten bakgoot op klossen. De zolder wordt afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen met de nok loodrecht op het achterhuis (nokrichting noord-zuid). Op de begane grond bevinden zich voornamelijk achtruits schuiframen (2x2)+(2x2) met op de eerste verdieping stolpramen met enkelruits bovenlichten, voorheen voorzien van blinden. De vensteropeningen in de tweede bouwlaag hebben een platte omlijsting met oren onder een kroonlijst. Op de plaats van de entree, de hal en de lagere delen is hiervan afgeweken. In de linkerzijgevel (westgevel) bevindt zich in de tweede vensteras van rechts de ingangspartij bestaande uit een éénlaags uitbouw met plat dak. Een paneeldeur met bovenlicht geeft toegang tot het tochtportaal. De deur is op te vatten als een glasdeur afgeschermd door een gietijzeren sierrooster met een centraal geplaatst vrouwenkopje. Rechts van de entree bevinden zich twee gekoppelde glas-in-lood draairamen met twee glas-in-lood bovenlichten met kleine roedenverdeling daterend uit het begin van de twintigste eeuw. De vierde vensteras van rechts is opgehoogd tot halverwege de tweede bouwlaag waarin een stolpraam is geplaatst. In de rechterzijgevel (oostgevel) bevond zich de voormalige entree in de uiterst linker vensteras. In deze as zijn ten tijde van de uitbreiding glas-in-loodramen geplaatst ten behoeve van de achterliggende trappartij. Op de begane grond bevinden zich twee kleine vensteropeningen met drieruits bovenlicht. Halverwege de gevel bevinden zich twee gekoppelde draairamen met twaalfruits bovenlicht met bovenaan in de gevel twee kleine vensteropeningen met twaalfruits indeling afgesloten door een houten kroonlijst. Afwijkend van de linkerzijgevel zijn op de begane grond van deze gevel schijnvoegen aangebracht. Aansluitend op het eerste achterhuis bevindt zich het dwarse TWEEDE ACHTERHUIS, drie vensterassen breed, één diep, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De nokrichting oost-west loopt parallel aan de voorgevel. Evenals het voorhuis heeft het achterhuis geblokte hoekpilasters. De gevels eindigen in een gepleisterd fries met identieke kroonlijst. In de zijgevels bevindt zich een achtruits schuifraam met verdeling (2x3)+(2x1). De noordgevel is de achtergevel van het achterhuis grenzend aan de tuin. Deze gevel heeft een risalerende middenpartij bewerkt met schijnvoegen waarin zich een dubbele glazen deur met segmentboogvormig tweeruits bovenlicht bevindt. De middenrisaliet geeft toegang tot een lange, rechte gang die doorloopt tot in de hal, halverwege het eerste achterhuis. Bredere dubbele glasdeuren met tweeruits bovenlicht met houten kuif aan weerszijden van de middenrisaliet verlenen toegang tot de kamers. In het dakschild bevindt zich een drieruits dakkapel, evenals in het rechterdakschild. Het waardevolle INTERIEUR is behouden gebleven. De parketvloeren, paneeldeuren, marmeren schouwen en stucplafonds zijn in het hele huis nog aanwezig. Op de verdieping bevinden zich voornamelijk zwart marmeren schouwen. In de kamers en suite op de begane grond in het voorhuis bevinden zich schuifdeuren met blindnissen, een venster met originele vensterbank en een terrazzovloer in de serre. Aan de binnenzijde van de vensters bevinden zich vouw -of schuifblinden. De ruime hal met marmeren vloer en gemarmerde lambrizering is verrijkt met glas-in-loodramen, een Berlagiaanse schouw uit het begin van de twintigste eeuw, een art-deco stucplafond, een trappartij, een driezijdig tochtportaal met kleine roedenverdeling en een terrazzovloer. Onder de trappartij bevindt zich de entree tot de kelder. Op de verdieping van het eerste achterhuis bevinden zich zeer rijke, grote, uitbundige stucplafonds met restanten van de oorspronkelijke beschildering van de perklijsten. Op de begane grond van het eerste achterhuis bevinden zich aan weerszijden van de gang eenvoudige kamers evenals de keuken met houten schouw en een voorraadkamer met stenen vloer. Waardering Vrijstaande VILLA Veldzicht' gebouwd omstreeks 1865, uitgebreid in het begin van de twintigste eeuw. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een historisch gegroeide villa met waardevol interieur uit de periode 1865-1910. - Van stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een villa als onderdeel van een complex daterend uit het einde van de negentiende eeuw/ begin twintigste eeuw gelegen op een smal, diep perceel grenzend aan de Berkel aan de rand van de bebouwde kom van Warnsveld. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de situering van de villa op het voormalig landgoed van huize Baank, waarvan de grond in 1855 in percelen verkocht is. Het woonhuis is representatief voor de wijze waarop de gegoede burgerij in die tijd grond kocht om buiten de stad een villa te laten bouwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515837
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Veldzicht: villa in Warnsveld

Veldzicht: koetshuis en hondenkhok

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving KOETSHUIS met HONDENHOK daterend uit het begin van de twintigste eeuw bevindt zich tegen de westgrens van het huidige perceel...

Veldzicht: tuinhuis

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving Het TUINHUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een schildddak met ingezwenkte schilden g..

Veldzicht: toegangshek ontsluit het perceel van het villacomplex aan de straatzijde

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving Het TOEGANGSHEK ontsluit het perceel van het villacomplex aan de straatzijde. Het hek bestaat uit twee gietijzeren posten waar..

Veldzicht: tuinaanleg aan de achterzijde van villa veldzicht

Rijksstraatweg 113
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving TUINAANLEG aan de achterzijde van villa Veldzicht' mogelijk aangelegd door L. SPRINGER (1855-1940) ten tijde van de aanleg van..

Schelfhorst

Rijksstraatweg 152
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Inleiding Vrijstaand woonhuis Schelfhorst' van het type VILLA gebouwd in 1910 in opdracht van W.J. Wiardi naar ontwerp van de bouwkundige J..

Kaart & Routeplanner

Route naar Veldzicht: villa in Warnsveld

Foto's (1)