Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Walien: hondenverblijf in Warnsveld

Tuin Park Landgoed

Lochemseweg 27
7231PG Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van 't Walien: hondenverblijf

Omschrijving HONDENVERBLIJF gebouwd omstreeks 1915 op een ovaalvormige plattegrond. De ovaal is betegeld en voor de helft omsloten door een rollaag . Op de rollaag bevindt zich een smeedijzeren hek bestaande uit spijlen. Aan twee spijlen is een ring bevestigd waarin de drinkbakken kunnen worden gehangen. Links en rechts dienen delen van het hek als doorgang. De andere helft bestaat uit een gemetselde muur met trasraam en rollaag in halfsteens verband met centraal het hondenverblijf op een vierkante plattegrond. In de halfsteens muur aan weerszijden van het hondenverblijf bevinden zich drie ronde openingen omsloten door een rollaag met aan de onder- en bovenzijde een sluitsteen. De muur wordt afgesloten door een natuurstenen afdekplaat met aan de uiteinden een vierkante pilaar afgesloten door een natuurstenen impost. De gevels van het hondenverblijf eindigen in een getrapte bakstenen daklijst, een bakgoot en een tentdak gedekt met leien in maasdekking met een piron als bekroning. In de voorgevel van het hondenverblijf bevinden zich twee rondboogvormige ingangen afgesloten door een rollaag met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Tussen deze ingangen staat haaks op de gevel een tweede smeedijzeren spijlenhek aansluitend op het gebogen hek. Waardering HONDENVERBLIJF gebouwd omstreeks 1915 als onderdeel van het HISTORISCHE BUITENPLAATS Het Waliën'. - Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een hondenhok waarbij aandacht is besteed aan de architectuur van het verblijf dat in stijl overeenkomt met het landhuis. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het hondenverblijf met de andere onderdelen van de buitenplaats. - Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van het type hondenhok in het begin van de twintigste eeuw. Als onderdeel van de buitenplaats representatief voor het leven van welgestelden aan het begin van de twintigste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515834
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Walien: hondenverblijf in Warnsveld

't Walien: hoofdverblijf (landhuis)

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (landhuis) gebouwd in 1915 naar ontwerp van de architect J.W. HANRATH (1867-1932) in een nieuw-historiserende stij..

't Walien: paardenstal

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving PAARDENSTAL met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in r..

't Walien: koetshuis

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving Het KOETSHUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in k..

't Walien: historische tuin- en parkaanleg

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving HISTORISCHE PARKAANLEG behorend tot de buitenplaats Het Waliën'. In structuur en in detail grotendeels gaaf bewaarde histori..

't Walien: dienstwoning en paardenstal

Lochemseweg 29
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving DIENSTWONING en PAARDENSTAL uit het einde van de negentiende eeuw. De paardenstal staat rechts achter het huis, tegen de bosra..

Kaart & Routeplanner