Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Walien: koetshuis in Warnsveld

Kasteel Buitenplaats

Lochemseweg 27
7231PG Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van 't Walien: koetshuis

Omschrijving Het KOETSHUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in kruisverband en eindigen in een bakgoot op klossen en een schilddak gedekt met leien in maasdekking. De zijschilden van het dak zijn ter plaatse van de voorgevel gedeeltelijk doorgetrokken en eindigen in een zadeldakje. Centraal op de nok met decoratieve, zinken uiteinden bevindt zich een ontluchtingskoker afgesloten door een met leien gedekt vierzijdig klokdak. Op beide zijschilden bevindt zich een vierkante bakstenen schoorsteenschacht. Centraal in de symmetrische VOORGEVEL bevinden zich drie grote centrale korfboogvormige ingangen met houten dubbele geklampte deuren met aan de bovenzijde een glasindeling. De middelste doorgang heeft schampstenen aan weerszijden. Alle ontlastingsbogen zijn voorzien van wit gepleisterde aanzet- en sluitstenen. In het dakschild boven de centrale ingang bevindt zich een dakkapel met een twaalf-ruits stolpraam aanweerszijden geflankeerd door een zes-ruits raam. In het fronton van de dakkapel bevindt zich een hijsbalk. Aan weerszijden van de drie ingangen bevindt zich een gevelvlak begrensd door lisenen die aan de bovenzijde, onder de bakgoot op klossen, met elkaar verbonden zijn door een uitkragend bakstenen fries. In het spaarveld bevindt zich een kleinere rondboogvormige ingang met een dubbele rechthoekige houten deur en een meerruits bovenlicht. Boven het spaarveld bevindt zich een rond negen- ruits tuimelraam in de geveltop. In de LINKERZIJGEVEL bevinden zich vijf rechthoekige getraliede vensteropeningen met negen-ruits valramen. Op de begane grond bevindt zich één recent aangebracht enkelruits raam In de ACHTERGEVEL bevinden zich meerdere getraliede rechthoekige vensteropeningen met negen-ruits valramen met links en rechts op de begane grond een uitbouw met houten lessenaarsdak als luik. In de RECHTERZIJGEVEL bevinden zich drie rechthoekige getraliede vensteropeningen met negen-ruits ramen en een zijdeur met negen-ruits bovenlicht. Het INTERIEUR verkeert in de oorspronkelijke staat. Waardering KOETSHUIS gebouwd omstreeks 1915 in nieuw-historiserende stijl waaarschijnlijk naar ontwerp van J.W. HANRATH (1867-1932) als onderdeel van het HISTORISCHE BUITENPLAATS Het Waliën'. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een koetshuis in dezelfde nieuw historiserende stijl als het landhuis waarschijnlijk naar ontwerp van de landelijk bekende architect J.W. Hanrath (1867-1932). - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het koetshuis met de andere onderdelen van de buitenplaats. - Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het type koetshuis behorend bij het hoofdgbouw als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515832
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Walien: koetshuis in Warnsveld

't Walien: hoofdverblijf (landhuis)

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (landhuis) gebouwd in 1915 naar ontwerp van de architect J.W. HANRATH (1867-1932) in een nieuw-historiserende stij..

't Walien: paardenstal

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving PAARDENSTAL met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in r..

't Walien: historische tuin- en parkaanleg

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving HISTORISCHE PARKAANLEG behorend tot de buitenplaats Het Waliën'. In structuur en in detail grotendeels gaaf bewaarde histori..

't Walien: hondenverblijf

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving HONDENVERBLIJF gebouwd omstreeks 1915 op een ovaalvormige plattegrond. De ovaal is betegeld en voor de helft omsloten door een..

't Walien: dienstwoning en paardenstal

Lochemseweg 29
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving DIENSTWONING en PAARDENSTAL uit het einde van de negentiende eeuw. De paardenstal staat rechts achter het huis, tegen de bosra..

Kaart & Routeplanner