Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Walien: paardenstal in Warnsveld

Kasteel Buitenplaats

Lochemseweg 27
7231PG Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van 't Walien: paardenstal

Omschrijving PAARDENSTAL met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband. In iedere gevel bevinden zich vier regelmatig verdeelde smeedijzeren muurankers. De gevels worden afgesloten door een dubbele kap, bestaande uit twee parallelle zadeldaken gedekt met deels leien, deels gesmoorde platte Friese pannen. De VOORGEVEL bestaat uit twee traveeën die elk eindigen in een topgevel met vlechtingen en geprofileerde windveren. In de linkertravee bevinden zich twee identieke ovale vensters met negen-ruits ramen omsloten door een rollaag onderbroken door een natuurstenen sluitsteen aan de onder- en bovenzijde. In de geveltop bevindt zich een segmentboogvormige vensteropening met een tweedelig houten luik met daarboven een hijsbalk. De rechtertravee is identiek met uitzondering van een enkele houten deur centraal op de begane grond en de invulling van de vensteropening in de topgevel waarin zich een valraam met een acht-ruits bovenlicht bevindt. Centraal in de LINKERZIJGEVEL bevindt zich een halfrond venster met een V-vormige roedenverdeling afgesloten door een rollaag met gepleisterde onderdorpel. De ACHTERGEVEL bestaat evenals de voorgevel uit twee identieke traveeën die eindigen in een topgevel. In de topgevels bevindt zich rechts een tweedelig houten luik en links een rechthoekig venster. Op de begane grond van de linkertravee bevindt zich een eenlaags aanbouw in halfsteens verband onder een lessenaarsdak. Links in de rechtertravee bevindt zich een enkele houten deur. De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linkerzijgevel In het INTERIEUR zijn de stallen nog grotendeels aanwezig. Waardering PAARDENSTAL van omstreeks 1915 behorende tot de HISTORISCHE BUITENPLAATS Het Waliën'. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een paardenstal. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de paardenstal met de andere onderdelen van de buitenplaats. - Van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van het type paardenstal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515831
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Walien: paardenstal in Warnsveld

't Walien: hoofdverblijf (landhuis)

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (landhuis) gebouwd in 1915 naar ontwerp van de architect J.W. HANRATH (1867-1932) in een nieuw-historiserende stij..

't Walien: koetshuis

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving Het KOETSHUIS met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag. De gevels met trasraam en rollaag zijn opgetrokken in k..

't Walien: historische tuin- en parkaanleg

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving HISTORISCHE PARKAANLEG behorend tot de buitenplaats Het Waliën'. In structuur en in detail grotendeels gaaf bewaarde histori..

't Walien: hondenverblijf

Lochemseweg 27
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving HONDENVERBLIJF gebouwd omstreeks 1915 op een ovaalvormige plattegrond. De ovaal is betegeld en voor de helft omsloten door een..

't Walien: dienstwoning en paardenstal

Lochemseweg 29
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving DIENSTWONING en PAARDENSTAL uit het einde van de negentiende eeuw. De paardenstal staat rechts achter het huis, tegen de bosra..

Kaart & Routeplanner