Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Mulderij in Dedemsvaart

Graf Begraafplaats

Mulderij
7700AA Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1833


Beschrijving van De Mulderij

Inleiding De algemene begraafplaats De Mulderij is in 1833 gesticht in het toenmalige ambt Ommen nabij de Sponturfwijk en was bedoeld voor de jonge, snel groeiende veenkolonie aan de Dedemsvaart. De protestanten van Dedemsvaart waren tot die tijd aangewezen op de ver weg gelegen kerk en begraafplaats in Oud Avereest. De kerkevoogden van de in 1832 gebouwde Hervormde kerk hebben waarschijnlijk aangedrongen op een eigen begraafplaats. Baron van Dedem stelde grond beschikbaar en de gemeente Ambt Ommen verleende medewerking. In 1837 werd dit deel van Ambt Ommen bij de gemeente Avereest gevoegd; in 1840 werd de grond van Van Dedem eigendom van de gemeente. De begraafplaats is uitgegroeid tot de belangrijkste in de gemeente. De begraafplaats biedt een vrij compleet overzicht van het Dedemsvaartse verveningstijdperk door de graven en grafmonumenten van de verveners die -op initiatief van Van Dedem- het gebied tot in noordoost-Overijssel en zuidoost-Drenthe hebben ontgonnen. Daarnaast zijn er graven van gemeentelijk bestuurders en kerkelijk leiders. De begraafplaats ligt ten westen van de weg en grenst aan de joodse begraafplaats. Het in 1978 aangelegde nieuwe deel aan de westzijde valt buiten de bescherming. Omschrijving Rechthoekige begraafplaats met hoog smeedijzeren toegangshek; haag rondom. Op en rond de begraafplaats naaldbomen en monumentale beuken. Centraal een treurwilg binnen een smeedijzeren hek en het graf van Wilem-Jan baron van Dedem tot Rollecate. Voorts eenvoudige en rijker versierde 19de eeuwse grafmonumenten van o.a. de verveners B.Berends, R.Veeningen, H.van Haeringen, E.Zwiers, H.A.Steenbergen; o.a. praalgraven van de burgemeesters Van Barneveld uit 1878 en 1902, resp. een obelisk met zinken vaas en een smalle obelisk; familiegraf van Van der Elst, bestaande uit 12 graven, omzoomd door een ijzeren hek en heesters. Waardering De begraafplaats is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als uitdrukking van de veenkoloniale ontginningen van Dedemsvaart en grote delen van Overijssel en Drenthe - vanwege de zeldzaamheid - vanwege de aanwezigheid van het graf van baron Van Dedem - vanwege de gaafheid van de grafmonumenten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515827
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Mulderij in Dedemsvaart

Kalkovencomplex

Oude Zuidwolderstraat 13
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
In aanleg uit 1820, door Baron Van Dedem gesticht, kalkovencomplex, bestaande uit (oorspronkelijk vier) thans drie kalkovens en leshuis. Uit..

Gashouder

Oude Zuidwolderstraat 5
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding Aan de noord-westrand van Dedemsvaart, langs de ringweg, staat een natte telescopische GASHOUDER. Deze is in 1932 gebouwd in opdr..

De Toekomst

Hoofdvaart 97
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding MOLENROMP MET ZAAGSCHUUR EN MOTORHOK. De in het verleden als stellingmolen gebouwde achtkante bovenkruier met de naam 'De Toeko..

Hervormde kerk

Hoofdvaart 5
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Hervormde Kerk, gebouwd in 1833-1834 door D.Lyssen, Kruiskerk in traditionele vormen met houten klokketorentje van twee geledingen op de kru..

IJzeren gedenkteken bestaande uit een taps toelopende schacht op een vierkant basement ter nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem

Markt 1
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding Vanaf 1809 werd onder leiding van Baron van Dedem begonnen met het graven van de Dedemsvaart. Dit kanaal liep vanuit Hasselt oost..

Kaart & Routeplanner