Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gashouder in Dedemsvaart

Nijverheid Industrie

Oude Zuidwolderstraat 5
7701AZ Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1932


Beschrijving van Gashouder

Inleiding Aan de noord-westrand van Dedemsvaart, langs de ringweg, staat een natte telescopische GASHOUDER. Deze is in 1932 gebouwd in opdracht van het gemeentelijk gasbedrijf Hoogeveen door N.V. Scheepswerf en Gashouderbouw Jonker en Stans uit Hendrik Ido Ambacht, in samenwerking met de scheepsbouwer H.B. Peters uit Dedemsvaart. Het gas werd geleverd door het gasbedrijf van Hoogeveen. Bij de gashouder staat een gasfitterswoning die van ondergeschikt belang is en buiten de bescherming valt. Omschrijving De gashouder met een inhoud van 700m3 en een diameter van 12 m bestaat uit een reservoir (klok) met eromheen een geklonken plaatstalen mantel waarop een geleidingsvakwerk is gezet met stijlen, schoren en een rondgang van profielstaal. De telescopische houder heeft onder de klok een rand (telescoop) van min of meer gelijke hoogte en diameter. Wanneer de houder gevuld is wordt de telescoop meegenomen naar boven langs de stijlen van het vakwerk, wat vergemakkelijkt wordt door geleiderollen. In deze stand is de leus "kookt op gas" zichtbaar. De klok en de telescoop zijn in water verzonken zodat het gas niet kan ontsnappen. De uitkragende rondgang met borstwering wordt door stalen schoren gedragen en is bereikbaar via een steile open trap. Bovenin het vakwerk zit een ladder die op de rondgang uitkomt. Waardering Gashouder van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als rudiment van de voormalige methode van gaswinning en gasopslag - als de oudste telescopische gashouder van Nederland - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515826
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gashouder in Dedemsvaart

Hervormde kerk

Hoofdvaart 5
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Hervormde Kerk, gebouwd in 1833-1834 door D.Lyssen, Kruiskerk in traditionele vormen met houten klokketorentje van twee geledingen op de kru..

IJzeren gedenkteken bestaande uit een taps toelopende schacht op een vierkant basement ter nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem

Markt 1
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding Vanaf 1809 werd onder leiding van Baron van Dedem begonnen met het graven van de Dedemsvaart. Dit kanaal liep vanuit Hasselt oost..

zes proeftuinen

moerheimstraat 84
dedemsvaart (Gemeente hardenberg)
Zes proeftuinen: Confectieborders, Verdiepte Tuin, Zonneborders, Vijvertje met Riet, Stadstuin en Schaduwborders.

Tuinen van Mien Ruys: watertuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 3: De WATERTUIN. In 1954 werd de Watertuin aangelegd. Het is een rechthoekige tuin zonder gazon, geheel betegeld me..

Tuinen van Mien Ruys: oude proeftuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 2: De OUDE PROEFTUIN De OUDE PROEFTUIN werd in 1927 aangelegd in de moestuin. Aan de noordzijde van de rechthoekige..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gashouder in Dedemsvaart