Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Diffeler End in Dedemsvaart

Boerderij

Moerheimstraat 115
7701CD Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Diffeler End

Inleiding VOORHUIS van boerderij van het Oldambtster type met de naam "Diffelerend". De typische Groninger boerderijstijl werd aan het eind van de vorige eeuw in Dedemsvaart geïntroduceerd door Groninger boeren die zich op de dalgronden vestigden om deze in cultuur te brengen. Het oudste gedeelte van de boerderij stamt uit 1870. In 1906 liet Arent van Linge een monumentaal voorhuis bouwen in Eclectische stijl. Door verschillende verbouwingen aan het schuurgedeelte valt alleen het voorhuis onder de bescherming. De boerderij ligt aan de Dedemsvaart buiten de bebouwde kom van Dedemsvaart. Omschrijving Voorhuis vanaf een natuurstenen plint over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen onder een schilddak gedekt met grijze Hollandse pannen. De hoog opgetrokken voorgevel (N) met gemetselde hoeklisenen wordt beëindigd door een kroonlijst. De gevel is versierd met horizontale wit gepleisterde sierbanden en een cordonlijst. Alle vensters met bovenlichten zijn geplaatst onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen en een tegelmozaïek in de boogtrommel. Vijfassige voorgevel met middenrisaliet waarin de entree in een portiek achter een hardstenen trap is geplaatst. Op de verdieping boven de entree een balkon met een houten balustrade op houten consoles met maskers. Het middenrisaliet is uitgemetseld tot een dakkapel met houten beschot onder zadeldakje met een makelaar. Aan weerszijden van de risaliet op de begane grond twee hoge vensters met daaronder een tegelmozaiek; op de verdieping vier kleinere staande vensters. Zijgevel (W) met twee vensters, een kelderraam en een rozetraam. In de andere zijgevel (O) drie vensters. Waardering Voorhuis van boerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als uitdrukking van de ontginningsgeschiedenis van de streek - vanwege het kenmerkende Oldambtster type - vanwege de rijke detaillering - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515825
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Diffeler End in Dedemsvaart

Huize Humosa

Moerheimstraat 154
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding BOERDERIJ "Humosa", in 1862 gebouwd in opdracht van de vervener Arend Berends. De boerderij staat aan de Dedemsvaart en heeft, ev..

Smeedijzeren draaibrug

Moerheimstraat 109
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding Smeedijzeren DRAAIBRUG over het kanaal de Dedemsvaart, vervaardigd in 1892 door G.J. Meijer uit Musselkanaal. De aanleg van de v..

Villa Agatha Adriana

Moerheimstraat 90
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding De villa Agatha Adriana is in 1906 als WOONHUIS annex praktijk gebouwd in opdracht van de arts Van Barneveld. De Eclectische bouw..

zes proeftuinen

moerheimstraat 84
dedemsvaart (Gemeente hardenberg)
Zes proeftuinen: Confectieborders, Verdiepte Tuin, Zonneborders, Vijvertje met Riet, Stadstuin en Schaduwborders.

Tuinen van Mien Ruys: watertuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 3: De WATERTUIN. In 1954 werd de Watertuin aangelegd. Het is een rechthoekige tuin zonder gazon, geheel betegeld me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Diffeler End in Dedemsvaart