Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Humosa in Dedemsvaart

Boerderij

Moerheimstraat 154
7701CK Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van Huize Humosa

Inleiding BOERDERIJ "Humosa", in 1862 gebouwd in opdracht van de vervener Arend Berends. De boerderij staat aan de Dedemsvaart en heeft, evenals de andere boerderijen langs deze vaart, een monumentaal en naar de weg gekeerd voorhuis. Links van de boerderij (W) is een aangebouwde schuur, waarvan het gepleisterde deel het tussenlid tussen schuur en boerderij vormt. Omschrijving Boerderij van wit gepleisterde baksteen op een grijze plint onder een met grijze Hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak waarvan de goot rust op klossen. Voorgevel (Z) met middenrisaliet onder een zadeldak met siervazen op de schouders en een rozetvenster in de top. Op de begane grond bestaat het risaliet uit een erker waarop een balkon geplaatst is met daarachter glasdeuren. Het balkon heeft een overkapping op gietijzeren kolommen. In de zijgevels van het risaliet zijn terrasdeuren en op de verdieping rondboogvormige vensters. Aan weerszijden van het risaliet overkappingen op gietijzeren kolommen met daarachter twee vensters. De voorgevel heeft zesruits vensters waarvan de bovenlichten in een profiellijst gevat zijn. In de linker (W) zijgevel is de entree met bovenlicht onder een hoofdgestel en drie vensters geplaatst. De rechter zijgevel (O) heeft drie vensters en dubbele terrasdeuren. In de achtergevel een deur en enkele vensters. Boven deze gevel bevindt zich in het midden een dakkapel met twee vensters en een rozetraam in de top onder een steekkap. De aangebouwde schuur is opgetrokken in rode machinale baksteen en heeft een rietgedekt wolfdak. De voorgevel heeft rechts een gepleisterd deel dat boven de deur en het venster wordt afgesloten door een gepleisterde lijst; voorts een baander waarboven een hooiluik en enkele vensters. In de zijgevels rondboogvormige gietijzeren stalramen en rechtgesloten staldeuren. Waardering Boerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang: - als kenmerkend boerderijtype voor Dedemsvaartse vervenersboerderijen - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515824
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Humosa in Dedemsvaart

Smeedijzeren draaibrug

Moerheimstraat 109
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding Smeedijzeren DRAAIBRUG over het kanaal de Dedemsvaart, vervaardigd in 1892 door G.J. Meijer uit Musselkanaal. De aanleg van de v..

Diffeler End

Moerheimstraat 115
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding VOORHUIS van boerderij van het Oldambtster type met de naam "Diffelerend". De typische Groninger boerderijstijl werd aan het eind..

Villa Agatha Adriana

Moerheimstraat 90
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding De villa Agatha Adriana is in 1906 als WOONHUIS annex praktijk gebouwd in opdracht van de arts Van Barneveld. De Eclectische bouw..

zes proeftuinen

moerheimstraat 84
dedemsvaart (Gemeente hardenberg)
Zes proeftuinen: Confectieborders, Verdiepte Tuin, Zonneborders, Vijvertje met Riet, Stadstuin en Schaduwborders.

Tuinen van Mien Ruys: watertuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 3: De WATERTUIN. In 1954 werd de Watertuin aangelegd. Het is een rechthoekige tuin zonder gazon, geheel betegeld me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Humosa in Dedemsvaart