Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smeedijzeren draaibrug in Dedemsvaart

Weg En Waterwerk

Moerheimstraat 109
7701CD Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Smeedijzeren draaibrug

Inleiding Smeedijzeren DRAAIBRUG over het kanaal de Dedemsvaart, vervaardigd in 1892 door G.J. Meijer uit Musselkanaal. De aanleg van de vaart was onderdeel van het plan om de uitgestrekte veengebieden tussen Hasselt en Gramsbergen te exploiteren. De vaart had een tweeledig doel: ontwatering van de veengronden en afvoer van turf. Omschrijving De linksdraaiende brug is uitgevoerd in smeedijzer, heeft een houten brugdek en rust op hardstenen landhoofden en pijler. Op de pijler rust een dwarsbalk die in verbinding staat met het raderwerk waarop de brug draait. De raderen worden op handkracht met een sleutel in beweging gezet. Op de dwarsbalk staan als vakwerkkolommen uitgevoerde pylonen die de brugligger met behulp van trekstangen dragen. Ook de borstweringen zijn van smeedijzer. De brug draait links om; aan deze zijde van het kanaal staan dukdalven, waar de brug in geopende stand tegen aan staat. Waardering Smeedijzeren DRAAIBRUG van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als redelijk gaaf en zeldzaam voorbeeld van een 19e eeuwse draaibrug - als onderdeel van de voor de ontginning van het veengebied zo belangrijke Dedemsvaart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515823
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Smeedijzeren draaibrug in Dedemsvaart

Huize Humosa

Moerheimstraat 154
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding BOERDERIJ "Humosa", in 1862 gebouwd in opdracht van de vervener Arend Berends. De boerderij staat aan de Dedemsvaart en heeft, ev..

Diffeler End

Moerheimstraat 115
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding VOORHUIS van boerderij van het Oldambtster type met de naam "Diffelerend". De typische Groninger boerderijstijl werd aan het eind..

Villa Agatha Adriana

Moerheimstraat 90
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding De villa Agatha Adriana is in 1906 als WOONHUIS annex praktijk gebouwd in opdracht van de arts Van Barneveld. De Eclectische bouw..

zes proeftuinen

moerheimstraat 84
dedemsvaart (Gemeente hardenberg)
Zes proeftuinen: Confectieborders, Verdiepte Tuin, Zonneborders, Vijvertje met Riet, Stadstuin en Schaduwborders.

Tuinen van Mien Ruys: watertuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 3: De WATERTUIN. In 1954 werd de Watertuin aangelegd. Het is een rechthoekige tuin zonder gazon, geheel betegeld me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Smeedijzeren draaibrug in Dedemsvaart