Smeedijzeren draaibrug in Dedemsvaart

Moerheimstraat 109
7701CD Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)

Beschrijving van Smeedijzeren draaibrug

Inleiding Smeedijzeren DRAAIBRUG over het kanaal de Dedemsvaart, vervaardigd in 1892 door G.J. Meijer uit Musselkanaal. De aanleg van de vaart was onderdeel van het plan om de uitgestrekte veengebieden tussen Hasselt en Gramsbergen te exploiteren. De vaart had een tweeledig doel: ontwatering van de veengronden en afvoer van turf. Omschrijving De linksdraaiende brug is uitgevoerd in smeedijzer, heeft een houten brugdek en rust op hardstenen landhoofden en pijler. Op de pijler rust een dwarsbalk die in verbinding staat met het raderwerk waarop de brug draait. De raderen worden op handkracht met een sleutel in beweging gezet. Op de dwarsbalk staan als vakwerkkolommen uitgevoerde pylonen die de brugligger met behulp van trekstangen dragen. Ook de borstweringen zijn van smeedijzer. De brug draait links om; aan deze zijde van het kanaal staan dukdalven, waar de brug in geopende stand tegen aan staat. Waardering Smeedijzeren DRAAIBRUG van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als redelijk gaaf en zeldzaam voorbeeld van een 19e eeuwse draaibrug - als onderdeel van de voor de ontginning van het veengebied zo belangrijke Dedemsvaart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)