Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJzeren gedenkteken bestaande uit een taps toelopende schacht op een vierkant basement ter nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem in Dedemsvaart

Overig

Markt 1
7701GV Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1859


Beschrijving van IJzeren gedenkteken bestaande uit een taps toelopende schacht op een vierkant basement ter nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem

Inleiding Vanaf 1809 werd onder leiding van Baron van Dedem begonnen met het graven van de Dedemsvaart. Dit kanaal liep vanuit Hasselt oostwaarts en was bedoeld om het veengebied, dat langs de noordgrens van Overijssel lag, te ontsluiten. Aan dit kanaal ontstonden diverse dorpen. Het grootste werd Dedemsvaart-dorp. In 1859 werd ter nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem een in Neo-Classicistische trant vormgegeven GEDENKTEKEN opgericht. Het object is vervaardigd door L.J. Enthoven & Co.(Den Haag) en staat in het centrum van Dedemsvaart. Het is in 1984 gerestaureerd. Omschrijving IJzeren gedenkteken bestaande uit een taps toelopende schacht op een vierkant basement. Op de schacht is een engel geplaatst in korte tuniek met lauwerkrans en een vergulde bazuin. Op het basement zijn haut-reliefs aangebracht en de tekst "9 July 1809-1859", gevat in een krans. Op de schacht staat de tekst "ter dankbare nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem den stichter der Dedemsvaart", en het familiewapen. Waardering Gedenkteken van algemeen cultuurhistorische en stedebouwkundige waarde: - als herinnering aan de aanleg van de Dedemsvaart en de stichting van het gelijknamige dorp - als beeldbepalend element in het centrum van het dorp - vanwege de Neo-Classicistische vormgeving - vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515822
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van IJzeren gedenkteken bestaande uit een taps toelopende schacht op een vierkant basement ter nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem in Dedemsvaart

Hervormde kerk

Hoofdvaart 5
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Hervormde Kerk, gebouwd in 1833-1834 door D.Lyssen, Kruiskerk in traditionele vormen met houten klokketorentje van twee geledingen op de kru..

Tuinen van Mien Ruys: verwilderingstuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 1: De VERWILDERINGSTUIN. In 1924 legde Mien Ruys in de boomgaard achter het huis van haar ouders haar eerste proeftu..

Villa Lellingbo

Moerheimstraat 80
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding HERENHUIS "Lellingbo", in 1902 in een eenvoudige Eclectische stijl gebouwd naar tekeningen van Karel Hakkert, in opdracht van Bon..

Tuinen van Mien Ruys: oude proeftuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 2: De OUDE PROEFTUIN De OUDE PROEFTUIN werd in 1927 aangelegd in de moestuin. Aan de noordzijde van de rechthoekige..

Tuinen van Mien Ruys: watertuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 3: De WATERTUIN. In 1954 werd de Watertuin aangelegd. Het is een rechthoekige tuin zonder gazon, geheel betegeld me..

Kaart & Routeplanner

Route naar IJzeren gedenkteken bestaande uit een taps toelopende schacht op een vierkant basement ter nagedachtenis aan W.J.B. Baron van Dedem in Dedemsvaart