Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Lellingbo in Dedemsvaart

Woonhuis

Moerheimstraat 80
7701CG Dedemsvaart (gemeente Hardenberg)
Overijssel

Bouwjaar: 1902
Architect: Karel Hakkert


Beschrijving van Villa Lellingbo

Inleiding HERENHUIS "Lellingbo", in 1902 in een eenvoudige Eclectische stijl gebouwd naar tekeningen van Karel Hakkert, in opdracht van Bonne Ruijs. Het huis staat ten oosten van de in 1888 door Bonne Ruijs opgerichte kwekerij Moerheim aan de Dedemsvaart. Achter het huis ligt een door Mien Ruijs ontworpen tuin; zij is de dochter van de opdrachtgever en heeft als tuinarchitecte grote bekendheid vervorven. Omschrijving Woonhuis over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt schilddak. De gevel wordt beëindigd door een overstekende gootlijst. Tussen de onder- en bovendorpels en ter halver hoogte van de vensters is de gevel opgesierd met natuurstenen banden. De gevelopeningen hebben een bovenlicht onder segmentboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen, waarbij de boogtrommel met een tegelmozaïek is ingevuld. Voorgevel (Z) met links een risalerend bouwdeel tussen lisenen dat bestaat uit een driezijdige erker, waarboven een balkon met een houten balustrade. In de erker zijn twee vensters en in het midden een deur geplaatst, op de verdieping bevindt zich een balkondeur. Boven dit geveldeel een dakkapel met gemetselde lisenen onder een uitkragende daklijst met houten bekroning en makelaar. In het rechter geveldeel een terugliggende entree met dubbele houten deuren voorzien van siersmeedwerk. Twee vensters op de begane grond en drie op de verdieping met onder de vensterbank een tegeltableau. Rechts van het pand is een serre aangebouwd onder een met leien gedekt afgeknot schilddak waarop een balkon met houten balustrade. De gevels van de serre bestaan uit grote glaspartijen in houten kozijnen. De zijgevels (O en W) hebben halverwege een liseen als afsluiting van de monumentale voorzijde van het pand en de uitkragende daklijst. De zijgevels en de achtergevel, met deur en diverse vensters, zijn aanzienlijk soberder vormgegeven. Waardering Woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde: - als belangrijk onderdeel van de nationaal bekende kwekerij Moerheim - vanwege het monumentale, in een eenvoudige Eclectische stijl vormgegeven bouwvolume met zorgvuldige detaillering - vanwege de beeldbepalende ligging - vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515821
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Lellingbo in Dedemsvaart

Tuinen van Mien Ruys: verwilderingstuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 1: De VERWILDERINGSTUIN. In 1924 legde Mien Ruys in de boomgaard achter het huis van haar ouders haar eerste proeftu..

Tuinen van Mien Ruys: oude proeftuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 2: De OUDE PROEFTUIN De OUDE PROEFTUIN werd in 1927 aangelegd in de moestuin. Aan de noordzijde van de rechthoekige..

Tuinen van Mien Ruys: watertuin

Moerheimstraat 78
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Omschrijving onderdeel 3: De WATERTUIN. In 1954 werd de Watertuin aangelegd. Het is een rechthoekige tuin zonder gazon, geheel betegeld me..

Villa Agatha Adriana

Moerheimstraat 90
Dedemsvaart (Gemeente Hardenberg)
Inleiding De villa Agatha Adriana is in 1906 als WOONHUIS annex praktijk gebouwd in opdracht van de arts Van Barneveld. De Eclectische bouw..

zes proeftuinen

moerheimstraat 84
dedemsvaart (Gemeente hardenberg)
Zes proeftuinen: Confectieborders, Verdiepte Tuin, Zonneborders, Vijvertje met Riet, Stadstuin en Schaduwborders.

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Lellingbo in Dedemsvaart

Foto's (2)