Het Landeke (incomplete molen) in Werkendam

Schans 41 c
4251PW Werkendam

Beschrijving van Het Landeke (incomplete molen)

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. Deze ronde stenen molen met de naam ' 't Landeke' is in 1902 gebouwd als poldermolen voor de bemaling van de voormalige polder Johannisseland. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. De molen is in 1953 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de staart en het grootste deel van het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen heeft thans een functie als semi-permanente woning. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp en met daarop een houten kap. De romp heeft drie bouwlagen. De kap is gedekt met riet. De gietijzeren bovenas is nog aanwezig. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen poldermolen uit het begin van de 20e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Noord-Brabant en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege zijn zeldzaamheid als ronde stenen poldermolen in Noord-Brabant en als één van de laatste geheel nieuw gebouwde poldermolens in ons land. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)