Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brakestein: koetshuis in Oosterhout

Kasteel Buitenplaats

Ridderstraat 86
4902AC Oosterhout
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1825


Beschrijving van Brakestein: koetshuis

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, XIXa; aan het voorplein in de uiterste noordwestpunt van het terrein tegenover de ingangsgevel van het huis; lang smal gepleisterd gebouw met op de einden naar voren springende vleugels, die deels het plein omarmen; één bouwlaag onder schilddak met grijze pannen en hoekschoorstenen; symmetrische gevel met ronde koetsdeur in het midden - en in de as van het huis - en kleinere deuren ter weerszijden; daartussen halfhoge stalramen; bovenlicht van grote middendeur met waaiervormige roedenindeling; noordelijke zijgevel in rooilijn van de straat; een deur met aan beide kanten een 6-lichtsraam met persiennes; achtergevel in gele baksteen in ijsselformaat, evenals de zuidelijke zijgevel. Waardering: KOETSHUIS van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de aardige oorspronkelijke symmetrische architectuur _ vanwege de weinig voorkomende plaatsing t.o.v. het huis, nl. de beide ingangen in één as tegenover elkaar (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515767
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brakestein: koetshuis in Oosterhout

Brakestein: pomp

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 4: POMP, XIXa; in de rechter hoek tegen de voorgevel van het koetshuis; hardstenen balustervormige muurpomp in L.XVI..

Brakestein: hekwerk

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 5: HEKWERK, XIX; aan de Ridderstraat langs het terrein over de gehele lengte tot aan de kruising met de keiweg een ..

Brakestein: moestuinmuur

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 6: MUUR, XIX; in het verlengde van de zuidelijke zijmuur van het koetshuis; kort stuk moestuinmuur in gele ijsselst..

Brakestein

Ridderstraat 88
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXa; slechts enkele meters van de Ridderstraat in de noordwesthoek van het complex gelegen; witgepleisterd..

Brakestein: parkaanleg

Ridderstraat 88
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa,b; de parkaanleg bestaat uit een zeer kleine Engelse aanleg, die zich ten oosten en zuidoosten va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brakestein: koetshuis in Oosterhout

Foto's (1)