Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brakestein: parkaanleg in Oosterhout

Tuin Park Landgoed

Ridderstraat 88
4902AC Oosterhout
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1825


Beschrijving van Brakestein: parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa,b; de parkaanleg bestaat uit een zeer kleine Engelse aanleg, die zich ten oosten en zuidoosten van het huis uitstrekt; het meest oostelijke stuk bestaat uit een bosje met oud loofhout, met name beuk en eik; er is een slingervijver, tevens restant van de omgrachting van het verdwenen huis Splijtenburg, en (restanten van) gebogen wandelpaden; over de versmalling van de vijverpartij lag ooit een brug; het westelijke deel, dichter bij het huis, is opener van structuur met een licht geaccidenteerd grasveld met fraaie oude beuken, in twee gebogen rijen geplant; een rode beuk en een oude eik als solitairen; direct ten oosten van het huis ook een kleine vijver. Van de moestuin in de zuidwesthoek van het terrein is geen inrichting bewaard gebleven; het is nu een grasveld; het voorplein tussen huis en koetshuis heeft een nieuwe bestrating van granietkeien; oude solitaire kastanje. Waardering: PARKAANLEG van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de gaaf bewaarde hoofdstructuur _als goed voorbeeld van een zeer kleinschalige 19e eeuwse landschappelijke aanleg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515766
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brakestein: parkaanleg in Oosterhout

Brakestein

Ridderstraat 88
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXa; slechts enkele meters van de Ridderstraat in de noordwesthoek van het complex gelegen; witgepleisterd..

Brakestein: pomp

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 4: POMP, XIXa; in de rechter hoek tegen de voorgevel van het koetshuis; hardstenen balustervormige muurpomp in L.XVI..

Brakestein: hekwerk

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 5: HEKWERK, XIX; aan de Ridderstraat langs het terrein over de gehele lengte tot aan de kruising met de keiweg een ..

Brakestein: moestuinmuur

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 6: MUUR, XIX; in het verlengde van de zuidelijke zijmuur van het koetshuis; kort stuk moestuinmuur in gele ijsselst..

Brakestein: koetshuis

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, XIXa; aan het voorplein in de uiterste noordwestpunt van het terrein tegenover de ingangsgevel van h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brakestein: parkaanleg in Oosterhout