Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brakestein in Oosterhout

Kasteel Buitenplaats

Ridderstraat 88
4902AC Oosterhout
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1825


Beschrijving van Brakestein

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXa; slechts enkele meters van de Ridderstraat in de noordwesthoek van het complex gelegen; witgepleisterd blokvormig gebouw; kelderverdieping, twee bouwlagen onder omlopend schilddak met getande kroonlijst en vier hoekschoorstenen; grijze kuispannen; beide verdiepingen met 6-lichtsvensters; voorgevel van 5 traveeën niet op straat georiënteerd, maar aan de westzijde op het voorplein, waaraan ook het koetshuis ligt; in het midden de ingangspartij met rijke hardstenen omlijsting, waarboven balcon met gietijzeren balustrade, rustend op forse terra-cotta consoles; onderzijde balcon met rosetten; stoep met 6 treden, kwartrond eindigend tegen de gevel; zuidelijke zijgevel met smalle halfronde uitbouw met plat dak over beide verdiepingen. Waardering HUIS van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de fraaie Empire ingangspartij _vanwege de architectuurhistorische waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515764
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slotje Brakestein

Slotje Brakestein (of: Braeckesteijn) is een van de slotjes te Oosterhout. Het is gelegen aan Ridderstraat 88.

In 1422 werd melding gemaakt van een omgrachte boerderij op deze plaats, en in 1569 was sprake van 't Huys van den Brake. In 1688 werd de naam Brakestein gebruikt. In het begin van de 18e eeuw bestond het huis uit twee haaks op elkaar staande vleugels, die iets voor 1830 tot een vierkant werden uitgebouwd. In 1854 werden de bijgebouwen opgericht.

Het huis werd achtereenvolgens bewoond door de families Camerlinck, Van Polloysen, Van Bruheze, Van Ruigelberg, Van Brecht, Guerrie, Ruysenaers, De Vries, Hallungius en, sedert 1835, Van Oldenzeel tot Oldenzeel. In dat jaar was het slotje nog geheel omgeven door plaisiergrachten. De omgrachting werd niet veel later gedeeltelijk gedempt en ook het poortgebouw werd afgebroken.

In 1977 stierf de laatste telg van het geslacht Van Oldenzeel tot Oldenzeel. Het huis was toen nog een tijd een partycentrum, en werd later gebruikt als kantoorpand.

Tegenwoordig is het een blokvormig, witgepleisterd bouwwerk met twee bouwlagen en een zolder. De ingangspartij is in empirestijl. Deze wordt links en rechts geflankeerd door twee dubbele luiken die altijd gesloten blijven: Er bevinden zich geen vensters achter.

Het gebouw wordt omgeven door een klein park in Engelse landschapsstijl uit het begin van de 19e eeuw. Ook is er een koetshuis. Het geheel is geklasseerd als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Brakestein in Oosterhout

Brakestein: parkaanleg

Ridderstraat 88
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa,b; de parkaanleg bestaat uit een zeer kleine Engelse aanleg, die zich ten oosten en zuidoosten va..

Brakestein: pomp

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 4: POMP, XIXa; in de rechter hoek tegen de voorgevel van het koetshuis; hardstenen balustervormige muurpomp in L.XVI..

Brakestein: hekwerk

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 5: HEKWERK, XIX; aan de Ridderstraat langs het terrein over de gehele lengte tot aan de kruising met de keiweg een ..

Brakestein: moestuinmuur

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 6: MUUR, XIX; in het verlengde van de zuidelijke zijmuur van het koetshuis; kort stuk moestuinmuur in gele ijsselst..

Brakestein: koetshuis

Ridderstraat 86
Oosterhout
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, XIXa; aan het voorplein in de uiterste noordwestpunt van het terrein tegenover de ingangsgevel van h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Brakestein in Oosterhout