Brakestein in Oosterhout

Ridderstraat 88
4902AC Oosterhout

Beschrijving van Brakestein

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XIXa; slechts enkele meters van de Ridderstraat in de noordwesthoek van het complex gelegen; witgepleisterd blokvormig gebouw; kelderverdieping, twee bouwlagen onder omlopend schilddak met getande kroonlijst en vier hoekschoorstenen; grijze kuispannen; beide verdiepingen met 6-lichtsvensters; voorgevel van 5 travee├źn niet op straat geori├źnteerd, maar aan de westzijde op het voorplein, waaraan ook het koetshuis ligt; in het midden de ingangspartij met rijke hardstenen omlijsting, waarboven balcon met gietijzeren balustrade, rustend op forse terra-cotta consoles; onderzijde balcon met rosetten; stoep met 6 treden, kwartrond eindigend tegen de gevel; zuidelijke zijgevel met smalle halfronde uitbouw met plat dak over beide verdiepingen. Waardering HUIS van algemeen belang _vanwege de ouderdom _vanwege de fraaie Empire ingangspartij _vanwege de architectuurhistorische waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)