Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molen Van Hal / Voorste molen in Voorst

Molen

Grensweg 13 A
7083AM Voorst (gemeente Oude IJsselstreek)
Gelderland

Bouwjaar: 1867/2010


Beschrijving van Molen Van Hal / Voorste molen

Inleiding De als beltmolen uitgevoerde ronde stenen bovenkruier is in 1868 gebouwd en was ingericht als korenmolen. De molen is in 1957 onttakeld als gevolg van oorlogsschade, waarbij het gevlucht, de kap en waarschijnlijk tegelijk het gaande werk werden verwijderd. De molenromp kreeg een functie als logiesruimte annex vakantiewoning. Thans is alleen de begane grond in gebruik als opslagruimte. De molenromp ligt nabij de kruising Stakenborgseweg - Grensweg. De molenromp staat op het achterste deel van een diep perceel. Op de zuidzijde van dit perceel is een restaurant gevestigd. Op het noordwesten staan enkele windsingels en op de molenbelt staan enkele hoge bomen, maar de molenromp is zichtbaar in de omgeving. Omschrijving Het staande werk van de molenromp bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp en de belt van een bovenkruier. De belt is voorzien van één inrit op het westen. De uit vijf bouwlagen bestaande molenromp is voorzien van een houten parapluvormige afdekking, welke is aangebracht op een op de romp geplaatste rondgaande strook raamkozijnen. Waardering De molenromp is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit de tweede helft van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Gelderland en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515762
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen Van Hal
De gerestaureerde molen in 2011
De gerestaureerde molen in 2011
Basisgegevens
Plaats Voorst
Bouwjaar 1866
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie korenmolen
Monumentnummer  515762
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
website molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Molen Van Hal is een korenmolen in Voorst (Oude IJsselstreek), in de Nederlandse provincie Gelderland. Deze beltmolen is in 1866 in opdracht van molenaar Bernhard Stapelbroek gebouwd. Zijn dochter trouwde in 1899 met Hubertus van Hal.

In 1905 begon Jannes van Hal op het erf van zijn boerderij bij de molen een bierlokaal, waaruit het nog bestaande restaurant Van Hal is voortgekomen. Vanaf 1909 wordt het maalbedrijf verplaatst naar de schuur, waarin een benzinemotor is opgesteld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen flink beschadigd en in 1957 werd hij onttakeld. Een deel van de wieken was al eerder na blikseminslag afgebroken. Ruim een decennium later werd getracht de molen te herstellen, maar men slaagde er op dat moment niet in.

De naam van de molen verwijst naar de familie Van Hal, die eigenaar was totdat hij in 1999 werd ondergebracht in de Stichting Korenmolen Voorst, die in 2009 is begonnen met herstel. In november 2010 was de molen voorzien van een kap en weer maalvaardig[1].

Externe link


Monumenten in de buurt van Molen Van Hal / Voorste molen in Voorst

Landfort, duiventoren

Landfortseweg 4
Megchelen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving onderdeel 4 DUIVENTOREN. Terzijde van het huis staat een in oorsprong negentiende-eeuwse bakstenen duiventoren (ca.1825), die..

Landfort, toegangsbrug

Landfortseweg 4
Megchelen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving onderdeel 3 TOEGANGSBRUG. Voor het huis ligt een massief geproportioneerde kettingbrug gesigneerd met 'AL 1903' en opgebouwd u..

Hekpijlers van het verdwenen landhuis "De Wildt"

Anholtseweg 55
Gendringen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Niet ver van de grens staande gepleisterde, met frontons en bekronende ballen afgedekte hekpijlers van het verdwenen landhuis "De Wildt" (XV..

Landfort, hoofdgebouw

Landfortseweg 4
Megchelen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Omschrijving onderdeel 1 HOOFDGEBOUW (Landfort). Het in oorsprong 17de-eeuwse hoofdgebouw is tussen 1825 en 1827 (zie herdenkingsstenen) m..

Woonhuis, oorspronkelijk gebouwd als kantoor voor de ontvanger van belasting

Anholtseweg 78
Gendringen (Gemeente Oude IJsselstreek)
Inleiding WOONHUIS, oorspronkelijk gebouwd als kantoor voor de ontvanger van belasting. Door naoorlogse reorganisatie van het belastingweze..

Kaart & Routeplanner

Route naar Molen Van Hal / Voorste molen in Voorst

Foto's (2)