Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mon Plaisir: parkaanleg in Noordgouwe

Tuin Park Landgoed

Donkereweg 72
4317NM Noordgouwe (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Mon Plaisir: parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, in wezen XIX; heeft te lijden gehad van de Duitse inundatie van 1945; bestaande uit a. oprijlaan b. parkgedeelte c. bosgedeelte d. moestuin en boomgaard en erf ad a.: de oprijlaan leidt van de Donkereweg naar het erf (verharding met schelpen) naast huis en koetshuis en wordt hiervan gescheiden door een groep rhododendrons; de laan is beplant met enkele rijen essen en struiken in de onderlaag; bestrating met veldkeien. ad b.: het parkdeel bestaat uit het grote gazon naast de oprijlaan en tussen het huis en de weg; enkele jaren geleden is er opnieuw vorm gegeven aan de grote slingervijver; ook zijn er weer jonge solitairen en heestervakken geplant; paden zijn (nog) niet teruggebracht. ad c.: meer dan driekwart van het complexgebied bestaat uit jong bos met nieuw rondgaand pad; hierin liggen de tuinmanswoning (zie onder 4), de ronde vijver en het grand-canal; dit canal, dat georiƫnteerd is op de meest westelijke travee (voorheen tuinkoepel) van het huis Welgelegen, dat buiten het complex aan de ander kant van de Donkereweg staat, is in 1990 gerestaureerd en is aan weerszijden beplant met linden; ten westen hiervan ligt een kleine ronde bosvijver. ad d.: direct ten zuiden van het huis en koetshuis ligt de voormalige moestuin annex bongerd, nu gedeeltelijk in gebruik als siertuin; eromheen een jonge beukenhaag. Het erf ligt voornamelijk ten noorden en westen (achterzijde) van het koetshuis; verhard met grijze schelpen en achter het koetshuis een oude klinkerbestrating; op het erf twee gemetselde putten voor regenwater. Vanaf het koetshuis een oud gebogen klinkerpad naar boomgaard. Waardering: PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515745
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mon Plaisir: parkaanleg in Noordgouwe

Mon Plaisir: huis

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVIII, gewijzigd en vergroot in XIX en XX; bakstenen gebouw met verdieping onder twee evenwijdige schilddak..

Mon Plaisir: koetshuis

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, XVIII, rond 1860 veranderd; bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond onder wolfdak met rode pannen..

Mon Plaisir: tuinmanswoning

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 4: TUINMANSHUIS, XIX; bakstenen huisje op rechthoekige plattegrond in het bos achter het koetshuis; zadeldak met gri..

Mon Plaisir: hek

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 5: HEK, XVIIIc; hek naast de zuidelijke kopgevel van het huis als toegang tot de voormalige moestuin; smalle vierkan..

Moin Plaisir: zonnewijzer

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 6: ZONNEWIJZER, XVIII; in de moestuin; vierkante sokkel van natuursteen (doorsnede van kruispijler); schacht uitzwen..

Kaart & Routeplanner