Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mon Plaisir: huis in Noordgouwe

Kasteel Buitenplaats

Donkereweg 72
4317NM Noordgouwe (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1700-1800


Beschrijving van Mon Plaisir: huis

Omschrijving onderdeel 1: HUIS, XVIII, gewijzigd en vergroot in XIX en XX; bakstenen gebouw met verdieping onder twee evenwijdige schilddaken; de hoofdmassa op lange rechthoekige plattegrond is aan de voorzijde 9 ramen breed; de drie linker ramen (in de verlenging van ca. 1870) komen als erker naar voren. Langs de gehele voorgevel een strook bestrating met gele ijsselsteentjes; hierin, tegen de gevel, een waterput (ondergronds). De voorgevel heeft 6-lichts ramen en is wit gepleisterd; de verdiepingsramen hebben blinden. Aan de korte noordgevel een achtkantige koepel, XVIIIc, zonder verdieping onder puntdak met grijze pannen; op de makelaar een windvaan; eenvoudig halfrond houten fronton boven middenraam; de ramen, c.q. tuindeuren hebben alle een 6-ruitsdeling en reiken tot de grond. Inwendig een stucplafond met L.XV-ornamenten. Rond 1870 is de hoofdmassa aan de zuidzijde erkervormig verlengd over beide verdiepingen. Het schilddak heeft op voor- en zijvlakken geglaasde blauwe en aan achterzijde rode pannen; aan voorzijde langs hele nok een statiebord. Het achterhuis heeft een eigen schilddak met rode pannen en ramen met 6-lichtsverdeling. Aan de achtergevel van de hoofdmassa over beide verdiepingen een smalle aanbouw, XXa. Naast het achterhuis een verbinding met het koetshuis (zie onder 3) van één bouwlaag onder lessenaarsdak; in de oksel van de koepel en het achterhuis een bouwdeel met plat dak zonder verdieping. Waardering: HUIS van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectonische en cultuurhistorische waarden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515743
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mon Plaisir: huis in Noordgouwe

Mon Plaisir: parkaanleg

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, in wezen XIX; heeft te lijden gehad van de Duitse inundatie van 1945; bestaande uit a. oprijlaan b. ..

Mon Plaisir: koetshuis

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS, XVIII, rond 1860 veranderd; bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond onder wolfdak met rode pannen..

Mon Plaisir: tuinmanswoning

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 4: TUINMANSHUIS, XIX; bakstenen huisje op rechthoekige plattegrond in het bos achter het koetshuis; zadeldak met gri..

Mon Plaisir: hek

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 5: HEK, XVIIIc; hek naast de zuidelijke kopgevel van het huis als toegang tot de voormalige moestuin; smalle vierkan..

Moin Plaisir: zonnewijzer

Donkereweg 72
Noordgouwe (Gemeente Schouwen Duiveland)
Omschrijving onderdeel 6: ZONNEWIJZER, XVIII; in de moestuin; vierkante sokkel van natuursteen (doorsnede van kruispijler); schacht uitzwen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)