Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klein Drakenstein: schaapskooi in Lage Vuursche

Boerderij

Hoge Vuurseweg 1
3749AB Lage Vuursche (gemeente Baarn)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Klein Drakenstein: schaapskooi

Omschrijving SCHUUR/SCHAAPSKOOI behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Uiterst rechts van de boerderij ligt een 18de eeuwse grotendeels uit zwart geteerd hout opgetrokken schuur/schaapskooi met een hoge middenbeuk en aan de rechterkant een lagere zijbeuk. De bijzondere eindgevels bestaan uit een middenpartij en schuin naar achteren lopende zijpartijen. De schuur wordt gedekt door een zadeldak van blauwe pannen, dat aan de voor- en achterzijde de vorm van de eindgevels volgt en flauw hellend doorloopt over de lage zijbeuk. Centraal in voor- en eindgevels een inrijdeur, geflankeerd door meerruits vensters in de schuin weglopende delen. Boven de deuren een luik. De zijbeuk dient als opslagruimte en is open aan de lange zijde, in de andere zijgevel een toegangsdeur. Waardering De SCHUUR/SCHAAPSKOOI behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein is van belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere en gaaf bewaarde vormgeving; - vanwege de functionele en visuele samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515742
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klein Drakenstein: schaapskooi in Lage Vuursche

Boerderij Klein Drakenstein

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Ten oosten van het hoofdgebouw aan de Hoge Vuurseweg ligt een roo..

Zomerhuis Klein Drakenstein

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving ZOMERHUIS behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Links van de boerderij een klein rood bakstenen huis op rechthoek..

Klein Drakenstein: schuur

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving Kleine STENEN SCHUUR behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Rechts van de boerderij, in de onmiddellijke nabijhei..

Grafmonument Insinger

Lage Vuurse
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Inleiding Grafmonument, in 1919 ontworpen door architect J.W. Hanrath voor J.H. Insinger, die leefde van 1854 tot 1918. Het grafmonument li..

De Stulpkerk, Nederlands Hervormde Kerk in de vorm van een kruis gebouwd met korte dwarsarmen en een driezijdige sluiting

Hoge Vuurseweg 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Ned. Hervormde Kerk in de vorm van een kruis gebouwd met korte dwarsarmen en een driezijdige sluiting daterend van 1658 in traditioneel goti..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klein Drakenstein: schaapskooi in Lage Vuursche

Foto's (1)