Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zomerhuis Klein Drakenstein in Lage Vuursche

Kasteel Buitenplaats

Hoge Vuurseweg 1
3749AB Lage Vuursche (gemeente Baarn)
Utrecht

Bouwjaar: laatste helft 18e eeuw 1750 laatste helft 18e eeuw


Beschrijving van Zomerhuis Klein Drakenstein

Omschrijving ZOMERHUIS behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Links van de boerderij een klein rood bakstenen huis op rechthoekige grondslag onder een met blauwe pannen gedekt zadeldak. Het huisje heeft een puntgevel met vlechtingen, in deze gevel op de begane grond twee meerruits schuifvensters met kleine roedenverdeling en een klein venster met luik in de top. In de rechter zijgevel een toegangsdeur en rechts daarvan een venster met luik. Rechts van dit venster een waterpomp. Het zomerhuis dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Waardering Het ZOMERHUIS behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein is van belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving; - vanwege de functionele en visuele samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515740
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zomerhuis Klein Drakenstein
Bakhuis in 2013
Bakhuis in 2013
Oorspr. functie bakhuis
Bouw gereed eind 18e eeuw
Verbouwing 1942
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 515740
Architect Wolter Bakker
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Het Zomerhuis van Klein Drakenstein is een rijksmonument aan de Hoge Vuurseweg 1 bij Lage Vuursche in de provincie Utrecht.

Het oude bakhuis staat links van de Boerderij Klein Drakenstein die bij de buitenplaats Klein Drakenstein hoort. De boerderij staat aan de Hoge Vuurseweg tegenover de zijingang van Kasteel Drakenstein. Het rood bakstenen huis heeft een met blauwe pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel bevinden zich twee meerruits schuifvensters met kleine roedenverdeling. Op de zolderverdieping is een klein licht aangebracht. In de zijgevel is de toegangsdeur met een venster en luik. Rechts hiervan is een waterpomp.

Het zomerhuis is gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw.

Zie ook

Boerderij met bakhuis

Monumenten in de buurt van Zomerhuis Klein Drakenstein in Lage Vuursche

Boerderij Klein Drakenstein

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Ten oosten van het hoofdgebouw aan de Hoge Vuurseweg ligt een roo..

Klein Drakenstein: schuur

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving Kleine STENEN SCHUUR behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Rechts van de boerderij, in de onmiddellijke nabijhei..

Klein Drakenstein: schaapskooi

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving SCHUUR/SCHAAPSKOOI behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Uiterst rechts van de boerderij ligt een 18de eeuwse gr..

Grafmonument Insinger

Lage Vuurse
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Inleiding Grafmonument, in 1919 ontworpen door architect J.W. Hanrath voor J.H. Insinger, die leefde van 1854 tot 1918. Het grafmonument li..

De Stulpkerk, Nederlands Hervormde Kerk in de vorm van een kruis gebouwd met korte dwarsarmen en een driezijdige sluiting

Hoge Vuurseweg 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Ned. Hervormde Kerk in de vorm van een kruis gebouwd met korte dwarsarmen en een driezijdige sluiting daterend van 1658 in traditioneel goti..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)