Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Klein Drakenstein in Lage Vuursche

Boerderij

Hoge Vuurseweg 1
3749AB Lage Vuursche (gemeente Baarn)
Utrecht

Bouwjaar: 1780-1800


Beschrijving van Boerderij Klein Drakenstein

Omschrijving BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Ten oosten van het hoofdgebouw aan de Hoge Vuurseweg ligt een rood bakstenen boerderij van het hallehuistype onder een afgewolfd zadeldak van blauwe pannen. In de voorgevel meerruits schuifvensters met kleine roedenverdeling en halve luiken met rood-wit zandlopermotief. In de zijgevels kleine stalramen en toegangsdeuren. De boerderij dateert vermoedelijk uit de tijd van de (her)bouw van het hoofdgebouw, eind 18de eeuw. Waardering De BOERDERIJ behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein is van belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving; - vanwege de functionele en visuele samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515739
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Boerderij Klein Drakenstein
Hoge Vuurseweg 1
Hoge Vuurseweg 1
Oorspr. functie boerderij
Bouw gereed eind 18e eeuw
Verbouwing 1942
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 515739
Architect W. Bakker
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Boerderij van Klein Drakenstein is een rijksmonument aan de Hoge Vuurseweg 1 bij Lage Vuursche in de Nederlandse provincie Utrecht.

De boerderij hoorde bij de buitenplaats Klein Drakenstein. De boerderij staat aan de Hoge Vuurseweg tegenover de zijingang van Kasteel Drakenstein. De rood bakstenen boerderij is van het hallehuistype en heeft een afgewolfd zadeldak met blauwe dakpannen. De schuifvensters aan de voorzijde hebben een kleine roedenverdeling. Op de halve luiken is een rood-wit zandlopermotief aangebracht.

De oorspronkelijke boerderij dateert vermoedelijk uit eind achttiende eeuw toen Klein Drakenstein werd herbouwd. De bezittingen van de familie Van Drakenstein werden in de dertiger jaren in tweeën gesplitst. Scheidslijn was de Hoge Vuurscheweg. Jonker Paul werd eigenaar van Groot Drakenstein, zijn broer Herbert P.J. Bosch van Drakenstein kreeg Klein Drakenstein. Zo kwam de boerderij bij Klein Drakenstein, maar het land werd gepacht van Groot Drakenstein. De boerderij werd gebouwd door W. Bakker. In de gevelsteen staat Anno 1817 H.B.R., maar nadat de boerderij in 1940 door brand was verwoest, werd deze in 1942 herbouwd. De oude bakstenen zijn daarbij hergebruikt. Het met riet gedekte dak werd vervangen door een pannendak.

Op het erf staat links van de boerderij het voormalige bakhuis van deze boerderij dat als zomerhuis werd gebruikt. Dit is in 2014 in gebruik bij een koffiebranderij in Baarn

Zie ook


Monumenten in de buurt van Boerderij Klein Drakenstein in Lage Vuursche

Zomerhuis Klein Drakenstein

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving ZOMERHUIS behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Links van de boerderij een klein rood bakstenen huis op rechthoek..

Klein Drakenstein: schuur

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving Kleine STENEN SCHUUR behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Rechts van de boerderij, in de onmiddellijke nabijhei..

Klein Drakenstein: schaapskooi

Hoge Vuurseweg 1
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving SCHUUR/SCHAAPSKOOI behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Uiterst rechts van de boerderij ligt een 18de eeuwse gr..

Grafmonument Insinger

Lage Vuurse
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Inleiding Grafmonument, in 1919 ontworpen door architect J.W. Hanrath voor J.H. Insinger, die leefde van 1854 tot 1918. Het grafmonument li..

De Stulpkerk, Nederlands Hervormde Kerk in de vorm van een kruis gebouwd met korte dwarsarmen en een driezijdige sluiting

Hoge Vuurseweg 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Ned. Hervormde Kerk in de vorm van een kruis gebouwd met korte dwarsarmen en een driezijdige sluiting daterend van 1658 in traditioneel goti..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Klein Drakenstein in Lage Vuursche

Foto's (1)