Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning Klein Drakenstein (Hoge Vuurseweg) in Lage Vuursche

Woonhuis

Hoge Vuurseweg 3
3749AB Lage Vuursche (gemeente Baarn)
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Dienstwoning Klein Drakenstein (Hoge Vuurseweg)

Omschrijving DIENSTWONING behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. In de meest noordelijke hoek van het terrein bevindt zich een ornamentele, rood bakstenen dienstwoning op rechthoekige grondslag, voorzien van speklagen en daterend uit de 19de eeuw. Het pand bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met blauwe pannen gedekt schilddak met overstek en heeft aan de lange, noordoostelijke gevel een risalerende middenpartij van een enkele travee breed, die door de daklijst heenbreekt en gedekt wordt door een steekkap met overstek, gedekt door blauwe pannen. De hoofdingang bevindt zich in de risalerende middenpartij en gaat vooraf door een portiek. Op begane grond niveau zijn de gevels voorzien van meerruits schuifvensters met luiken, voorzien van een dubbel rood-wit zandlopermotief. De eindgevels en de hoge middenpartij zijn op de kapverdieping voorzien van een meerruits draaivenster. Aan de achterzijde bevindt zich een lage aanbouw onder een lessenaarsdak. Waardering De DIENSTWONING behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein is van belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de ornamentele waarde die de woning in het complex vertegenwoordigt; - vanwege de functionele en visuele samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515738
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dienstwoning Klein Drakenstein
Hoge Vuurseweg 3
Hoge Vuurseweg 3
Oorspr. functie tolhuis
Bouw gereed 1906
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 515738
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Dienstwoning Klein Drakenstein is een rijksmonument aan de Hoge Vuurseweg 3 bij Lage Vuursche in de provincie Utrecht.

Het voormalige tolhuisje staat in het meest noordelijke deel van de buitenplaats Klein Drakenstein. Het staat met de nok parallel aan de Hoge Vuurseweg. De rood bakstenen dienstwoning uit de 19e eeuw heeft speklagen. Het schilddak met overstek is gedekt met blauwe pannen. De hoofdingang met portiek bevindt zich in het middengedeelte, dat als dakhuis is doorgetrokken. De meerruits schuifvensters met luiken hebben een dubbel rood-wit zandlopermotief. De eindgevels en de hoge middenpartij hebben op de kapverdieping een meerruits draaivenster. Aan de achterkant van het pand is een aanbouw met lessenaarsdak aangebouwd.

Zie ook

Het huisje in 2016

Monumenten in de buurt van Dienstwoning Klein Drakenstein (Hoge Vuurseweg) in Lage Vuursche

Klein Drakenstein: hoofdgebouw

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving HOOFDGEBOUW Klein Drakenstein werd volgens niet nader gedefinieerde bronnen gebouwd in 1780, in het bos- en heidegebied rond..

Klein Drakenstein: historische tuin- en parkaanleg

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Deels in structuur, deels in detail gaaf b..

Entreehek Klein Drakenstein

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving ENTREEHEK behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. De toegang tot het voorplein wordt gemarkeerd door twee rood bak..

Koetshuis Klein Drakenstein

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Aan de rechterzijde van het voorplein, met de eindgevel grenzen..

Klein Drakenstein: tuinmuur

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. In het uiterste zuiden van de tuin- en parkaanleg bevindt zich ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning Klein Drakenstein (Hoge Vuurseweg) in Lage Vuursche