Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning Klein Drakenstein (Kloosterlaan) in Lage Vuursche

Woonhuis

Kloosterlaan 2
3749AL Lage Vuursche (gemeente Baarn)
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Dienstwoning Klein Drakenstein (Kloosterlaan)

Omschrijving DIENSTWONING behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Ter rechterzijde van het koetshuis en daar vrijwel op aansluitend een wit gepleisterde, kleine dienstwoning op rechthoekige grondslag, daterend uit de 19de eeuw. Het huisje bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met rode pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel twee schuifvensters met halve luiken, waarin een roodwit zandlopermotief. Ter hoogte van de zolderverdieping, centraal, een meerruits venster. In de rechter zijgevel twee schuifvensters met halve luiken als in de voorgevel, één van beide vensters is smaller uitgevoerd, voorts een toegangsdeur met bovenlicht onder een met rode pannen gedekt afdakje. In het dakschild een dakkapel met drie meerruits vensters. Waardering De DIENSTWONING behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein is van belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, harmonieuze vormgeving; - vanwege de functionele en visuele samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515736
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dienstwoning Klein Drakenstein
Kloosterlaan 2
Kloosterlaan 2
Oorspr. functie dienstwoning
Bouw gereed 19e eeuw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 515736
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Dienstwoning Klein Drakenstein is een rijksmonument aan de Kloosterlaan 2 bij Lage Vuursche in de provincie Utrecht.

De wit gepleisterde, kleine woning hoorde bij de buitenplaats Klein Drakenstein. De rechthoekige voormalige dienstwoning datereert uit de 19de eeuw. Het huisje heeft een met rode pannen gedekt zadeldak. De beide schuifvensters in de voorgevel hebben halve luiken, met een roodwit zandlopermotief. Ook in de rechter zijgevel zijn twee schuifvensters met halve luiken aangebracht. Boven de toegangsdeur met bovenlicht aan de rechter zijde is een met rode pannen gedekt afdakje.

Links van de koetshuis staat aan de Kloosterlaan het koetshuis van Klein Drakenstein.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Dienstwoning Klein Drakenstein (Kloosterlaan) in Lage Vuursche

Klein Drakenstein: hoofdgebouw

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving HOOFDGEBOUW Klein Drakenstein werd volgens niet nader gedefinieerde bronnen gebouwd in 1780, in het bos- en heidegebied rond..

Klein Drakenstein: historische tuin- en parkaanleg

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Deels in structuur, deels in detail gaaf b..

Entreehek Klein Drakenstein

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving ENTREEHEK behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. De toegang tot het voorplein wordt gemarkeerd door twee rood bak..

Koetshuis Klein Drakenstein

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Aan de rechterzijde van het voorplein, met de eindgevel grenzen..

Klein Drakenstein: tuinmuur

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. In het uiterste zuiden van de tuin- en parkaanleg bevindt zich ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning Klein Drakenstein (Kloosterlaan) in Lage Vuursche

Foto's (1)