Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis Klein Drakenstein in Lage Vuursche

Kasteel Buitenplaats

Kloosterlaan 4
3749AL Lage Vuursche (gemeente Baarn)
Utrecht


Beschrijving van Koetshuis Klein Drakenstein

Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Aan de rechterzijde van het voorplein, met de eindgevel grenzend aan de Kloosterlaan, ligt een voormalig koetshuis, thans stalgebouw. Het heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag en een vliering onder een met blauwe pannen gedekt zadeldak. Het gebouw heeft aan de zuidzijde een zijbeuk van geringere hoogte, waarover het dakschild in een flauwere helling doorloopt. Het deel aan de straatzijde is opgetrokken uit rode baksteen, de eindgevel is voorzien van vlechtingen en een luik. Het deel daarachter is van hout en aan de voorpleinzijde voorzien van twee dubbele inrijdeuren. Halverwege de 20ste eeuw is de houten kapconstructie geheel vernieuwd en kwam het koetshuis in gebruik als stal, mogelijk dateert de houten afwerking van de buitenzijde eveneens uit deze tijd. Waardering Het KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg; - vanwege de oorspronkelijke functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515735
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koetshuis Klein Drakenstein
Kloosterlaan 4
Kloosterlaan 4
Locatie 2013
Oorspr. functie koetshuis
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 515735
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Koetshuis Klein Drakenstein is een rijksmonument aan de Kloosterlaan 4 bij Lage Vuursche in de provincie Utrecht.

Het koetshuis van de buitenplaats Klein Drakenstein aan de Kloosterlaan staat rechts van het voorplein. Het kreeg later de functie van stalgebouw. Het zadeldak van het rechthoekige gebouw is gedekt met blauwe dakpannen. Het deel aan de Kloosterlaan is gemaakt van rode baksteen. In de eindgevel zitten vlechtingen en een luik. Het houten deel binnen de hekken heeft twee dubbele inrijdeuren. Toen de kapconstructie in het midden van de twintigste eeuw werd vernieuwd werd het koetshuis een paardenstal.

Rechts van de koetshuis staat aan de Kloosterlaan een dienstwoning van Klein Drakenstein

Zie ook


Monumenten in de buurt van Koetshuis Klein Drakenstein in Lage Vuursche

Klein Drakenstein: hoofdgebouw

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving HOOFDGEBOUW Klein Drakenstein werd volgens niet nader gedefinieerde bronnen gebouwd in 1780, in het bos- en heidegebied rond..

Klein Drakenstein: historische tuin- en parkaanleg

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Deels in structuur, deels in detail gaaf b..

Entreehek Klein Drakenstein

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving ENTREEHEK behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. De toegang tot het voorplein wordt gemarkeerd door twee rood bak..

Klein Drakenstein: tuinmuur

Kloosterlaan 4
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. In het uiterste zuiden van de tuin- en parkaanleg bevindt zich ee..

Dienstwoning Klein Drakenstein (Kloosterlaan)

Kloosterlaan 2
Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Omschrijving DIENSTWONING behorende tot de buitenplaats Klein Drakenstein. Ter rechterzijde van het koetshuis en daar vrijwel op aanslui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis Klein Drakenstein in Lage Vuursche

Foto's (1)