Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pijnenburg: kas in Baarn

Tuin Park Landgoed

Pijnenburg 1
3744BW Baarn
Utrecht

Bouwjaar: laat 19e/vroeg 20e eeuw


Beschrijving van Pijnenburg: kas

Omschrijving onderdeel 6: KAS. Ten noordwesten van het huis in de oude moestuin een laat negentiende-/ vroeg twintigste-eeuwse rechthoekige kas staande op betonnen voet bekroond door een gebogen spitsvormige ijzeren kapconstructie met glas. Tegen de achterzijde een rechthoekige aanbouw van mindere monumentale waarde uit ca. 1930 staande op een witte bakstenen plint met glazen puntdak. Restauratie van de oudste kas in 1996/97. Naast de kas staat een vervallen rechthoekige koude bak en een pomp met ronde betonnen waterbak. Waardering De KAS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515721
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pijnenburg: kas in Baarn

Pijnenburg: hoofdonderdeel

Pijnenburg 1
Baarn
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Pijnenburg). In verschillende bouwperioden tot stand gekomen blokvormig huis op T-vormige grondslag..

Pijnenburg: historische tuin- en parkaanleg

Pijnenburg 1
Baarn
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde tuinaanleg in landschaps..

Koetshuis Pijnenburg

Pijnenburg 1
Baarn
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Aan het begin van de oprijlaan gesitueerd koetshuis uit 1917 gebouwd in rustieke Engelse cottage-stij..

Pijnenburg: cascade annex keermuur

Pijnenburg 1
Baarn
Omschrijving onderdeel 4: CASCADE ANNEX KEERMUUR. Terzijde van het huis (zuid) een door Hanrath ontworpen bakstenen cascade bestaande uit ..

Pijnenburg: ijskelder

Pijnenburg 1
Baarn
Omschrijving onderdeel 5: IJSKELDER. Ten noorden van de oude moestuin in een kunstmatig opgeworpen heuvel gelegen achttiende-eeuwse ijskel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pijnenburg: kas in Baarn