Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pijnenburg: cascade annex keermuur in Baarn

Tuin Park Landgoed

Pijnenburg 1
3744BW Baarn
Utrecht

Architect: Hanrath


Beschrijving van Pijnenburg: cascade annex keermuur

Omschrijving onderdeel 4: CASCADE ANNEX KEERMUUR. Terzijde van het huis (zuid) een door Hanrath ontworpen bakstenen cascade bestaande uit een langwerpig rechthoekig deel (watergang) oorspronkelijk waarin drie maal drie treden met aan het einde tussen twee pijlers een bakstenen opengewerkte muur waarvoor een bank is geplaatst. Aan weerszijden daarvan een halfronde vleugel die zich buigt naar de lager gelegen waterloop. Waardering De CASCADE ANNEX KEERMUUR is van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving naar ontwerp van Hanrath; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515719
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pijnenburg: cascade annex keermuur in Baarn

Pijnenburg: hoofdonderdeel

Pijnenburg 1
Baarn
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Pijnenburg). In verschillende bouwperioden tot stand gekomen blokvormig huis op T-vormige grondslag..

Pijnenburg: historische tuin- en parkaanleg

Pijnenburg 1
Baarn
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde tuinaanleg in landschaps..

Koetshuis Pijnenburg

Pijnenburg 1
Baarn
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Aan het begin van de oprijlaan gesitueerd koetshuis uit 1917 gebouwd in rustieke Engelse cottage-stij..

Pijnenburg: ijskelder

Pijnenburg 1
Baarn
Omschrijving onderdeel 5: IJSKELDER. Ten noorden van de oude moestuin in een kunstmatig opgeworpen heuvel gelegen achttiende-eeuwse ijskel..

Pijnenburg: kas

Pijnenburg 1
Baarn
Omschrijving onderdeel 6: KAS. Ten noordwesten van het huis in de oude moestuin een laat negentiende-/ vroeg twintigste-eeuwse rechthoekig..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pijnenburg: cascade annex keermuur in Baarn