Koetshuis Pijnenburg in Baarn

Pijnenburg 1

Architect: J.A.H.W. Cramer

Beschrijving van Koetshuis Pijnenburg

Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS. Aan het begin van de oprijlaan gesitueerd koetshuis uit 1917 gebouwd in rustieke Engelse cottage-stijl door de Haagsche architect J.A.H.W. Cramer in opdracht van E.H.D. Insinger. Op V-vormige plattegrond opgetrokken bakstenen gebouw van één bouwlaag hoog staande op een bakstenen plint gemarkeerd door een rollaag onder een met riet bekleed samengesteld schilddak. De twee vooruitspringende vleugels omsluiten een kleine voorplaats die afgesloten wordt door een lage bakstenen muur met in het midden tussen twee bakstenen pijlers een poort. De pijlers zijn voorzien van een hardstenen knopbekroning. De luiken en deuren van het koetshuis zijn geschilderd in de Pijnenburger kleuren, rood, groen en wit. In het midden van de regelmatig ingedeelde voorgevel een getoogde deur bestaande uit een houten paneeldeur met halfrond meerruits bovenlicht onder een iets uitstekende puntgevel. Boven de puntgevel een dakverhoging met driehoekig venster. De deur geeft toegang tot het koetshuis. Aan weerskanten van de deur een smal rechthoekig venster. In de iets uitstekende hoekpartijen onder een schilddak eveneens met een smal rechthoekig venster. De kopgevels van de twee vooruitspringende vleugels bevatten elk een drielichts roedevenster met luiken. De rechtervleugel was oorspronkelijk ingericht als paardenstal, maar werd in 1968 tot woning verbouwd. In de zijgevels meerruits vensters met luiken. In het vooruitspringende middengedeelte van de achtergevel een identieke inrijdeur als in de voorgevel. Waardering Het KOETSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de op de rustieke Engelse cottage geïnspireerde bouwstijl; - vanwege zijn gaafheid; - vanwege zijn beeldbepalende ligging aan het begin van de oprijlaan; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)