Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud-Poelgeest: kapel/Jagershuis in Oegstgeest

Kasteel Buitenplaats

Poelgeesterweg 1
2341NM Oegstgeest
Zuid Holland

Bouwjaar: 1857


Beschrijving van Oud-Poelgeest: kapel/Jagershuis

Omschrijving KAPEL behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Aan de Haarlemse trekvaart staat een 19de-eeuwse kapel in neogotische stijl, thans in gebruik als woning. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een omlopende daklijst en onder een flauw hellend zadeldak; op de kopse zijde een toren met drie afgeschuinde hoeken op de begane grond en een zeszijdige bovenbouw, die boven de daklijst uitsteekt met schietgaten en beëindigd door kantelen. In de gevels houten spitsboogvensters met in het bovenlicht drie- en vierpas tracering; strekken van gele ijsselsteentjes. Waardering KAPEL van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als representatief voorbeeld van een 19de-eeuws bijgebouw in Engelse neogotische stijl; - vanwege de markante beeldbepalende ligging aan de trekvaart; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 515709
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud-Poelgeest: kapel/Jagershuis in Oegstgeest

Oud-Poelgeest: hoofdgebouw

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Oud-Poelgeest). Het bakstenen huis is in 1668 op de fundamenten van een ouder kasteel gebouwd in sobere stijl (Ho..

Oud-Poelgeest: historische tuin- en parkaanleg

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. De deels in detail en deels in structuur gaaf be..

Oud-Poelgeest: brug met toegangshek

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving BRUG MET TOEGANGSHEK behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. De toegang tot de oprijlaan in de as van het huis wordt bep..

Oud-Poelgeest: koetshuis

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Links van de oprijlaan staat een 19de-eeuws (ca.1867) bakstenen koetsh..

Oud-Poelgeest: tuinmanswoning

Poelgeesterweg 1
Oegstgeest
Omschrijving TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Rechts van de oprijlaan staat een 18de-eeuwse bakstenen dienstwon..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud-Poelgeest: kapel/Jagershuis in Oegstgeest

Foto's (1)